Burse - Fonduri mutuale

Titlurile OMV Petrom şi BRD au temperat creşterea bursei la 1,1%. Piaţa, "dominată de speculatori"

Titlurile OMV Petrom şi BRD au temperat creşterea bursei la 1,1%. Piaţa, "dominată de speculatori"

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

22.08.2011, 18:25 298

Acţiunile BRD (BRD) au scăzut luni cu 2,05% şi au temperat ascensiunea bursei la 1,16%, astfel că indicele general (BET-C) a recuperat o parte din corecţia din precedentele două şedinţe, însă lichiditatea pieţei abia s-a apropiat de 20 milioane lei.

În şedinţele de joi şi vineri, bursa a scăzut cumulat cu 5,8%.

La deschiderea şedinţei de luni, preţurile celor mai multe acţiuni de la BVB au scăzut, însă după ora 10:30 piaţa a revenit pe creştere uşoară, influenţate de revenirea burselor vest-europene. Punctul maxim de creştere al indicelui general BET-C a fost înregistrat cu puţin înainte de închidere.

Revenirea a fost mai vizibilă în cazul indicelui BET-FI, al acţiunilor SIF-urilor şi al titlurilor Fondul Proprietatea. Indicele a început să crească în jurul orei 10:20, iar în următoarele 40 de minute a urcat cu aproape 2,7%.

Ulterior, ascensiunea pieţei s-a temperat uşor, astfel că la închidere indicele general era în creştere cu 1,16%, iar indicele BET-FI era cu 2,42% peste nivelul de vineri. Creşterea indicelui general a fost frânată de acţiunile OMV Petrom şi BRD care au coborât cu 0,34% şi, respectiv, cu 2,05%, fiind printre puţinele acţiuni care au încheiat ziua în teritoriu negativ.

Scăderea celor două acţiuni a temperat şi ascensiunea indicelui BET, al celor mai lichide zece titluri. Indicele a avansat, astfel, cu 0,97%.

Acţiunile BRD şi OMV Petrom au cele mai mari ponderi în indicele BET-C (cumulat 38,52%), iar în BET reprezintă împreună 38,66%.

Directorul general al firmei de brokeraj BT Securities, Rareş Nilaş, spune că piaţa este dominată de speculatori, aceştia reacţionând la ştirile externe mult mai mult decât la cele externe, iar absenţa investitorilor instituţionali locali este cea mai vizibilă în această perioadă.

"Băncile sunt primele afectate în criza datoriilor suverane, iar preţul acţiunilor băncilor româneşti este influenţat de percepţia de pe pieţele internaţionale, iar investitorii văd în şedinţele de creşteri oportunităţii de a vinde. Speculatorii aşteaptă un nou val de ştiri ca să vândă, merg pe principul cumpără pe zvon şi vinde pe ştire. Lumea este în aşteptare, «să vedem ce se mai întâmplă şi după aceea luăm decizia»", a declarat Nilaş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO