Burse - Fonduri mutuale

Thomas Cook, agenţie britanică de turism, de la 2 mld. dolari capitalizare la „oale şi ulcele“ în doi ani. Prăbuşirea antrenează aprecieri ale companiilor din turism

Thomas Cook, agenţie britanică de turism, de la 2 mld....

Autor: Liviu Popescu

24.09.2019, 00:04 1468

Acţiunile Thomas Cook (simbol bursier TCG), cea mai veche companie de turism la nivel mondial, înfiinţată în 1841, au fost luni suspendate de la tranzacţionare la bursa de la Londra după ce compania a anunţat că a intrat în lichidare întrucât nu a găsit fondurile necesare pentru supravieţuire.

Cu alte cuvinte compania, care în septembrie 2017 avea o valoare de piaţă de circa 2 miliarde de dolari, a intrat în faliment, ultima capitalizare fiind de doar 50 milioane de dolari.

Cel mai recent raport financiar al Thomas Cook arată o datorie de 1,25 miliarde lire sterline şi o pierdere de 1,46 miliarde lire sterline în T1. Compania a acuzat valul de căldură pentru reducerea cererii pentru sărbătorile de iarnă şi Brexitul pentru întârzierea planurilor de călătorie ale clienţilor din Marea Britanie.

Pe de altă parte, prăbuşirea Thomas Cook a antrenat aprecieri ale altor acţiuni ale companiilor din turism, precum TUI (7,5% luni după-amiază), easyJet (3,6%), Ryanair (1,2%). 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO