Burse - Fonduri mutuale

Tesla derulează o vânzare de acţiuni de 5 mld. dolari, a doua operaţiune în trei luni

Business internaţional

Tesla derulează o vânzare de acţiuni de 5 mld. dolari,...

Autor: Tibi Oprea

09.12.2020, 00:00 578

Tesla (simbol bursier TSLA), producător de vehicule electrice cu o valoare bursieră de aproape 600 mld. dolari, a anunţat o strângere de capital prin vânzarea de acţiuni de 5 mld. dolari, a doua astfel de operaţiune în ultimele trei luni, în contextul în care acţiunile sale au avut o creştere fulminantă în 2020.

Zece bănci mari precum Goldman Sachs, Citigroup Global Markets şi Morgan Stanley vor coordona vânzarea de acţiuni, potrivit unor documente ale producătorului de vehicule, care nu menţionează însă perioada de derulare a ofertei.

Acţiunile TSLA au atins o valoare record în şedinţa de luni şi au împins capitalizarea companiei la peste 600 de miliarde de dolari, întărind poziţia acesteia de cea mai valoroasă companie auto din lume în ciuda producţiei care reprezintă o fracţie din cea a unor rivali precum Toyota Motors, Volkswagen şi General Motors. 

Cererea pentru acţiuni Tesla a fost alimentată şi de decizia de includere a acestora în luna noiembrie în indicele american S&P 500, devenind una dintre cele mai valoroase companii care s-au alăturat de-a lungul timpului principalului indice din SUA. Unii investitori şi analişti de pe Wall Street consideră că acţiunile Tesla se află într-o bulă, iar câţiva dintre ei au avertizat în privinţa includerii acestora în S&P 500 la valoarea actuală.

Targetul de preţ mediu al analiştilor rămâne la 400 de dolari, cu 230 de dolari mai puţin faţă de cotaţia actuală. Raliul de 670% al acţiunilor Tesla din 2020 a determinat de asemenea creşterea averii nete a lui Elon Musk, CEO-ul companiei, de la 27 de miliarde de dolari la 155 de miliarde de dolari, devenind astfel al doilea cel mai bogat om din lume, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

În septembrie, Tesla a anunţat că va strânge 5 miliarde de dolari pentru a-şi uşura presiunile datoriilor viitoare pe măsură ce compania încearcă să extindă masiv producţia de vehicule şi să construiască noi fabrici lângă Berlin, Germania şi Austin, Texas. Compania plănuieşte de asemenea să lanseze noi linii de vehicule, un semi-camion numit Tesla Semi şi futuristicul Cybertruck.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO