Burse - Fonduri mutuale

Termoelectrica, de la pierderi la un profit de 376 mil. euro. Pe hârtie

Termoelectrica, de la pierderi la un profit de 376 mil. euro. Pe hârtie

Autor: Roxana Petrescu

17.07.2012, 00:08 2340

Termoelectrica, firmă care ani de-a rândul a funcţionat sub sintagma de gaură neagră, a ajuns anul trecut a doua cea mai profitabilă companie din România, după Petrom, şi societatea de stat cu cele mai mari câştiguri, devansându-l considerabil pe producătorul de gaze Romgaz.

Astfel, datele de la Ministerul Finanţelor arată că în 2011 Termoelectrica a terminat anul cu un profit de 376,8 mil. euro (1,59 mld. lei), după ce în 2010 înregistrase pierderi de peste 100 de milioane de euro.

"Este un profit financiar, contabil, rezultat în urma ce­dă­rii acţiunilor în contul datoriilor. Dar şi aşa este un profit. Cu toate acestea, compania este acum în lichidare voluntară, deşi este o companie curată şi pe profit", spun surse din Ministerul Economiei fără a da detalii suplimentare.

Pentru acest profit contabil, Termoelectrica nu a plătit impozite, după cum arată datele din bilanţul companiei depus la Finanţe. Reprezentanţii companiei nu au putut fi contactaţi pentru a explica mai bine trecerea de la pierdere la profit.

În timp ce Termoelectrica a devenit, cel puţin pe hârtie, cel mai profitabil activ al statului român, Hidroelectrica, o firmă cu active de 5 miliarde de euro, se zbate în insolvenţă, urmând ca mâine să fie finalizate primele 2-3 negocieri pe contractele directe care au secat compania de profituri potenţiale de peste1,5 miliarde de euro în ultimii zece ani.

Citeşte materialul integral pewww.zfcorporate.ro

Cum a ajuns Termoelectrica "regina" profiturilor la stat trecând de la o pierdere de 100 mil. euro la un câştig de 376 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO