Burse - Fonduri mutuale

TeraPlast, raliu de 5% şi tranzacţii de 3 mil. lei în prima oră de tranzacţionare de luni de la bursa de la Bucureşti. Vineri, când compania a avut AGA, acţiunile au urcat cu 9,3%

TeraPlast, raliu de 5% şi tranzacţii de 3 mil. lei în...

Autor: Liviu Popescu

28.06.2021, 11:09 338

Cu aproape 5% se apreciază acţiunile producătorului de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa (TRP) în prima oră a şedinţei de tranzacţionare de luni, 28 iunie 2021, pe o lichiditate de aproape 3 milioane de lei, fiind cel mai tranzacţionat emitent la ora redactării acestei ştiri, potrivit datelor BVB. Vineri, când compania a avut AGA în urma căreia s-a decis distribuirea unor dividende 226 mil. lei şi acţiuni gratuite, acţiunile au urcat cu 9,3%.

Spre comparaţie indicele principal BET urcă la ora redactării acestei ştiri cu 0,62% la 11.950 de puncte, un nou maxim istoric. Vineri indicele a urcat cu 1,62%.

“Creşterea s-a manifestat încă din ziua de vineri. Tot vineri a avut loc AGA, în cadrul căreia s-a aprobat dividendul şi distribuirea de acţiuni gratuite. Posibil ca aprobarea efectivă a acestor hotărâri să fi condus la acest raliu”, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest.

Aşadar, impulsul favorit de vineri se observă şi la startul primei şedinţe de tranzacţionare din această săptămână determinat cel mai probabil de câteva afirmaţii ale CEO-ului despre rezultatele financiare pentru perioada următoare.

“Primul trimestru a confirmat că suntem pe drumul cel bun în realizarea bugetului de 636,2 milioane de lei cifră de afaceri în 2021, iar evoluţia din ultimele luni ne face să credem că în 26 iulie vom anunţa încă o serie de rezultate excelente pentru Grup. Tranzacţiile recente ne permit să aducem valoare acţionarilor noştri şi, în acelaşi timp, să ne continuăm evoluţia. Oferim acţionarilor un randament de 15,4%, calculat la capitalizarea actuală a TeraPlast”, spune Alexandru Stânean, CEO TeraPlast.

Propunerea de distribuire de dividende de 0,13 lei pe acţiuni şi 1 acţiune gratuită la 4 deţinute, aprobată vineri de acţionari, a fost anunţată în prima săptămână din martie 2021 la propunerea consiliului de administraţie – al cărui preşedinte este Dorel Goia (acţionar majoritar cu 46,8%).

Dividendele se acordă din profitul înregistrat de TeraPlast în trimestrul 1 al anului curent. În urma finalizării tranzacţiei de vânzare a diviziei Steel, care a avut loc în februarie 2021, TeraPlast a înregistrat un profit de 274 milioane de lei.

Din acest profit, Consiliul de Administraţie al TeraPlast a propus distribuirea sumei de 226,6 milioane de lei sub formă de dividend special, propunere aprobată în 25 iunie de către AGA. Tot atunci s-a aprobat şi majorarea de capital social şi acordarea de 1 acţiune gratuită la fiecare 4 acţiuni deţinute.

Pentru dividende, data ex-date este 12 iulie 2021, iar data plăţii este 22 iulie 2021. În cazul majorării de capital social, ex-date este 28 septembrie 2021, cu data plăţii stabilită pentru 30 septembrie 2021.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO