Burse - Fonduri mutuale

TeraPlast Bistriţa, plus 12% în ultima săptămână şi la o capitalizare record. Dorel Goia, la 850 mil. lei avere la BVB

TeraPlast Bistriţa, plus 12% în ultima săptămână...

Autor: Tibi Oprea

10.08.2021, 15:01 2907

Acţiunile producătorului de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa (simbol bursier TRP) înregistrează în ultimele cinci şedinţe de tranzacţionare o creştere cumulată de peste 12%, compania ajungând la o capitalizare record de 1,8 miliarde de lei, potrivit datelor agregate de la Bursa de Valori Bucureşti.

Spre comparaţie, indicele principal BET a urcat cu 2,25% în ultimele cinci şedinţe, în timp ce indicele dividendelor BET-TR a avut un plus de 3,1%, arată calculele ZF.

Marţi, acţiunile TRP înregistrau la ora redactării acestei ştiri o apreciere de 4,6%, pe fondul unor tranzacţii în valoare de 2,8 milioane de lei, după ce în sesiunea anterioară acestea au marcat un avans de aproape 5% pe un rulaj similar.

Astfel, compania controlată de omul de afaceri Dorel Goia (46,8%), care este şi preşedinte CA, înregistrează de la începutul acestui an o creştere de peste 137%, pe un rulaj de 336,2 mil. lei, în timp ce în ultimul an acţiunile au un raliu de 203%, adică mai mult de o dublare, arată datele BVB.

La preţurile curente de tranzacţionare, averea lui Dorel Goia la Bursa de la Bucureşti este de aproximativ 849 mil. lei, în urcare de la aproximativ 357 mil. lei la începutul anului.

Avansul acţiunilor a fost susţinut deopotrivă de rezultatele financiare îmbunătăţite raportate de companie, cât şi de politica generoasă de remunerare a acţionarilor.

În iunie 2021, TeraPlast a distribuit investitorilor dividende de 226,6 de milioane de lei din profitul înregistrat în primul trimestru al anului curent. În urma finalizării tranzacţiei de vânzare a diviziei Steel din februarie 2021, TeraPlast a realizat un profit de 274 de milioane de lei din care a fost acordat dividendul special.

Totodată, acţionarii şi-au dat acordul pentru o majorare de capital social cu suma de 43,6 milioane de lei prin distribuirea unei acţiuni gratuite la fiecare patru acţiuni deţinute, operaţiune ce urmează a avea loc la finalul lunii septembrie 2021.

Grupul TeraPlast a încheiat primul semestru al anului 2021 cu afaceri de aproape 273 mil. lei, în urcare cu 40% faţă de S1/2020 şi o EBITDA de 42,7 mil. lei, în creştere cu 47%. În aceeaşi perioadă, profitul net a înregistrat un avans de 71%, de la 16,8 milioane de la 28,67 milioane de lei. Profitul operaţional a crescut cu 63%, iar marja EBITDA s-a situat la 15,7%.

Al doilea cel mai mare acţionar al TeraPlast este Fondul de Pensii Administrat Privat NN Pensii, cu o deţinere de 12% din capitalul social. La preţurile curente, investiţia NN la companie este de aproximativ 218 mil. lei, potrivit calculelor realizate de ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO