Burse - Fonduri mutuale

Tensiunile geopolitice rămân pe radarul investitorilor, însă frica s-a mai disipat

Tensiunile geopolitice rămân pe radarul investitorilor,...

Autor: Dan Grigore Ivan

10.04.2017, 14:02 156

Bursele lumii nu au căzut într-o spirală a fricii după evenimentele de săptămâna trecută. Luni, activele de refugiu au fost mai puţin căutate comparativ cu ziua de vineri, atunci când Statele Unite ale Americii au lansat 59 de misile Tomahawk asupra bazei aeriene siriene Al Shayarat, locul de unde au decolat avioanele care au atacat cu arme chimice civilii din provincia Idlib. Pieţele vor fi atente la întlânirea de miercuri de la Moscova dintre secretarul de Stat american Rex Tillerson şi Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, având în vedere că relaţiile dintre cele două ţări par că s-au răcit ca urmare a evenimentelor petrecute în Siria.

În Europa, socialistul an-Luc MeJelenchon, candidat la preşedinţia Franţei, a fost recent creditat cu o intenţie de vot de 18% în primul tur de scrutin de pe 23 aprilie, astfel încât finala dintre candidatul centrist pro-european Emmanuel Macron şi Marine LePen, candidatul eurosceptic, nu mai este văzută în acest moment la fel de sigură, ceea ce poate fi resimşit de invesitori drept un risc în plus. Indicele CAC40, ce reuneţte cele mai importante companii listate la Paris, a deschis şedinţa de tranzacţionare în teritoriul negativ, afişând o depreciere de 0,5%.

Indicele nipon Nikkei 225 a avansat cu 0,7% după ce aprecierea yenului japonez, unul dintre cele mai căutate active de refugiu, s-a oprit şi nu a mai pus presiune pe cotaţiile de la Tokio. Cu toate acestea, tensiunea din peninsula coreeană s-a resmţit ieri pe piaţa de capital de la Seoul, capitala Coreei de Sud. Indicele Kospi a coborât cu 0,9%, chiar dacă won-ul, moneda ţării, s-a depreciat şi aceasta cu 0,7%. Statele Unite ale Americii au trimis în zona peninsulei coreene mai multe vase de război, pe fondul ultimilor teste pe care le-a întreprins Phenian-ul. În Coreea de Sud se vor organiza alegeri în data de 9 mai, iar marele favorit este Moon Jae-in, fostul contracandidat al preşedintelui demis Park Geun–hye.

Nu doar situaţia geopolitică a acaprat atenţia invesitorilor, economia americană a creat luna trecută sub 100.000 de locuri de muncă, jumătate faţă de aşteptările investitorilor, însă nu a fost îndeajuns încât să întreţină o atmosferă marcată de anxietate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO