Burse - Fonduri mutuale

Tensiunile dintre Londra şi Beijing escaladează: Chinezii au blocat o serie de listări pe bursa de la Londra

Tensiunile dintre Londra şi Beijing escaladează:...

Autor: Mihai Gongoroi

02.01.2020, 12:44 1633

China a decis să blocheze temporar o serie de listări secundare ale unor companii chineze pe bursa de la Londra din cauza tensiunilor politice cu Marea Britanie, transmite joi Reuters.

Suspendarea aşa-numitei "scheme de conectare" Shanghai-Londra pune sub îndoială viitorul unui proiect menit să îmbunătăţească relaţiile bilaterale dintre Marea Britanie şi China şi să ajute companiile chineze în a-şi diversifica baza de investitori, în acelaşi timp oferind investitorilor chinezi acces la investiţii în companii britanice.

Sursele, care au dorit să-şi păstreze anonimatul, au spus că tensiunile politice au stat în general la baza deciziei Beijingului de a suspenda schema.

Comisia de supraveghere financiară chineză şi operatorul bursei de la Shanghai nu au răspuns la o solicitare pentru comentarii, în timp ce purtători de cuvânt ai bursei de la Londra şi ministerului britanic de finanţe au refuzat să comenteze informaţia.

Ministerul afacerilor externe din China a precizat într-un răspuns că nu deţine detalii specifice, dar a adăugat că "speră ca Marea Britanie să fie capabilă să ofere un mediu de afaceri corect şi nepartizan pentru companiile chineze care investesc în Regatul Unit".

"Schema de conectare", care a început să opereze în 2019, a fost gândită la Londra drept o modalitate de a îmbunătăţi relaţia Marii Britanii cu a doua cea mai mare economie din lume şi a fost văzută drept un pas important din partea Beijingului în direcţia deschiderii pieţelor sale financiare.

Huatai Securities a fost prima companie chineză care a folosit schema în luna mai din 2019, cu firma de utilităţi SDIC Power preconizată să fie a doua în decembrie prin oferirea a 10% din capital pe bursa londoneză. Această ofertă a fost însă amânată după ce a ajuns într-o stare avansată, iar cinci surse au precizat pentru Reuters că la baza deciziei a stat suspendarea Schemei de conectare între pieţele din Shanghai şi Londra.

Alte companii precum China Pacific Insurance, care avea în vedere lansarea unei oferte secundare la Londra în primul trimestru din 2020, au fost notificate de autorităţile chineze că trebuie să-şi anuleze planurile. Niciuna din cele două companii care au amânat oferte la bursa din Londra nu a oferit comentarii.

Decizia reprezintă o lovitură atât pentru companiile chineze care voiau să-şi diversifice baza de investitori, cât şi pentru aspiraţiile unor factori de decizie de la Beijing de a conecta pieţele financiare din China în arhitectura globală de capitaluri.

Companiile şi băncile britanice care sunt parte la schema de conectare urmăresc în prezent cum va aborda premierul Boris Johnson, proaspăt reales, relaţia cu Beijing şi situaţia protestelor din Hong Kong.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO