Burse - Fonduri mutuale

Templeton ar vrea mai mulţi bani pentru răscumpărarea de acţiuni FP

Autor: Roxana Daniela Pricop

09.03.2011, 23:54 31

Franklin Templeton, administratorul activelor de 3,7 mld. euroale Fondului Proprietatea (FP), a anunţat că Fondul dispune de120,3 mil. lei pentru răscumpărarea de acţiuni şi că această sumăpoate creşte cu profitul distribuibil disponibil pentru anul 2010,neplătit prin dividende, în funcţie de decizia acţionarilor.

Prin operaţiunea de răscumpărare, administratorul îşi propune săsprijine preţul acţiunii FP pe Bursă. În prezent, o acţiune FPvalorează mai puţin de 0,6 lei pe Bursă, mult sub valoarea nominalăde un leu şi cu peste 40% mai mică decât valoarea activuluinet.

Potrivit situaţiilor financiare pe 2010, Fondul dispune de 120,3mil. lei care ar putea fi folosiţi pentru răscum­pă­rarea deacţiuni, sumă cu care, la preţul de ieri, Fondul ar putearăscumpăra 200 de milioane de acţiuni. Pachetul de acţiuni esteinsuficient având în vedere că începând din luna mai va fi reluatprocesul de reconversie a titlurilor de despăgubire în acţiuni şivor intra noi acţionari în piaţă, care au aşteptat în unele cazurişi un an să intre în posesia acţiunilor.
Astfel că Franklin Templeton ia în calcul creşterea sumei de 120 demilioane de lei disponibilă răscum­părărilor cu profituldistribuibil disponibil pentru anul 2010, neplătit prin dividende,în funcţie de decizia acţionarilor.

Oficialii Franklin Templeton nu au putut fi contactaţi până laînchiderea ediţiei pentru a furniza mai multe detalii, şi nici dacăpropunerea va fi inclusă pe ordinea de zi a AGA din 27aprilie.
Fondul a încheiat anul 2010 cu un profit net preliminar de 456,2mil. lei şi a anunţat un dividend brut estimat pentru 2011 de circa0,0156 lei pe acţiune. Astfel, valoarea brută totală estimată adividendelor se ridică la 214,8 mil. lei, asfel că Fondul ar mairămâne cu circa 200 milioane de lei disponibili pentrusuplimentarea operaţiunii de răs­cum­părare.

Acţiunile pot fi achizi­ţionate la preţuri cuprinse între 0,2 leişi 1,5 lei/titlu. Fondul nu poate cumpăra într-o singură zi maimult de 25% din volumul mediu zilnic de acţiunitranzacţionate.

Recent, Fondul a selectat casa cehă de brokeraj Wood&Companydrept intermediarul prin care să răscumpere acţiunile. Brokeriiselectaţi nu sunt la prima experienţă de acest gen, pe Bursa dinPraga fiind implicaţi în procedura de cumpărare de acţiuni laproducătorul energetic CEZ pentru statul ceh.
Potrivit unor surse din piaţă, selecţia a început în februarie,cele mai mari case de brokeraj din piaţă înscriindu-se cu oferte.Deşi a refuzat să dea detalii despre oferta cu care a câştigat,Ovidiu Fer, analist la Wood&Co, a comentat că societateapercepe Fondului un comision mai mic faţă de cele pe care letaxează pe piaţa locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO