Burse - Fonduri mutuale

Temerile de încetinire de pe extern au dus SIF-urile în jos cu 3,8%

Temerile de încetinire de pe extern au dus SIF-urile în jos cu 3,8%
11.08.2010, 23:55 33

Bursa a scăzut miercuri cu 1,02% pentru a doua şedinţăconsecutiv, într-o piaţă în care investitorii au urmat liniadescen­dentă a burselor externe şi au introdus mai multe ordine devânzare decât de cumpărare, în special pentru acţiunile celor cinciSIF-uri, care au coborât în medie cu 3,83%.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni de la BVB,analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădereîn medie cu 1,16%, iar titlurile companiilor din sectorulener­getic au dus indicele BET-NG cu 1,54% sub referinţă.
Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) auînregistrat variaţii mai ample decât media pieţei, deoarece acestetitluri sunt vizate cu precădere de investitorii speculatori, carereacţionează mai vizibil la evoluţia burselor externe.
Aceste titluri au deschis ziua la preţuri în scădere în medie cu1,7%, însă presiunea la vânzare a dus cotaţiile din ce în ce maijos. Astfel, la finalul zilei indicele BET-FI era în coborâre cu3,83%.
În acest context, indicele extins al bursei BET-XT, caresintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie delichiditate, inclusiv SIF-urile, a înregistrat o corecţie de1,84%.
"Decizia Fed de menţinere a dobânzii de politică monetară aproapede nivelul zero şi declaraţiile privind o înce­tinire a creşteriieconomice în pe­rioada următoare au alimentat aversi­unea la risc ainvestitorilor de pe pieţele externe. Corecţiile de pe aceste pieţes-au reflectat şi pe bursa locală, care a urmat trendul extern,însă pe un rulaj mai ridicat decât media şedinţelor anterioare. Separe că acesta a fost declanşatorul de care avea nevoie piaţalocală, care ajunsese de câteva zile într-un impas. Din păcate, separe că direcţia a fost în jos", a declarat Liviu Avram,di­rectorul de tranzacţionare al De­par­tamentului pieţe de capitalal Piraeus Bank.
Investitorii au tranzacţionat în total titluri de 15,8 milioane lei(3,7 milioane euro), sumă cu 58% mai mare decât rulajul de marţi,de 10 milioane lei
(2,3 milioane euro).
Totuşi, 54,5% din lichiditate au fost susţinute de operaţiunile cuacţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi BRD (BRD), în valoare cumulată de8,6 milioane lei. Transferurile cu titluri SIF Oltenia au totalizat5,4 milioane lei, iar acţiunile BRD au avut un rulaj de 3,1milioane lei.
Cotaţia acţiunilor societăţii de investiţii financiare a scăzut cu3,55%, la 1,36 lei, iar ultima operaţiune cu titlurile băncii afost efectuată la 11,8 lei, preţ în coborâre cu 0,84%.
Acţiunile Socep Constanţa (SOCP) au continuat să urce ieri, cu2,9%, pe fondul unor rulaje mai ridicate decât de obicei.
Titlurile Petrom au înregistrat doar o scădere modică, de 0,3%, lafel şi acţiunile BRD, care au pierdut 0,8%.
În schimb, acţiunile Dafora Mediaş (DAFR) şi Broker Cluj (BRK) aufost puternic afectate, pierzând peste 5% fiecare.
La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau înscădere cu până la 2,4%, iar majoritatea pieţelor din EuropaCentrală şi de Est înre­gistrau corecţii cuprinse între 0,3% şi1,9%. Bursa din Bulgaria a fost singura care a crescut, însă cunumai 0,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO