Burse - Fonduri mutuale

De ce se tem românii să bage banii în acţiuni prin fonduri mutuale? Doar 4 lei din 100 de lei sunt investiţi în România în fonduri de acţiuni „Caută în primul rând să economisească şi apoi să investească“

De ce se tem românii să bage banii în acţiuni prin...

Autor: Liviu Popescu

26.07.2017, 13:20 1198

Aurel Bernat, şeful BT Asset Management, explică ponderea de doar 4% a acţiunilor în totalul activelor fondurilor mutuale prin faptul că românii se uită în primul rând să economisească şi mai puţin să găsească soluţii investiţionale cu diverse grade de risc.

Fondurile mutuale au doar 4% din active investite în acţiuni, ceea ce le plasează pe ultimul loc în Euro­pa, potrivit da­telor Asociaţiei Euro­pene a Fondurilor Mutu­ale a Societăţilor de Ad­ministrare (EFAMA).

Spre comparaţie, în Slovenia ponderea este de 75%, în Bulgaria de 35%, iar în Ungaria de 12%.

Practic doar 4 lei din 100 de lei sunt investiţi în România în fonduri de acţiuni, considerate ca fiind vehicule cu grad ridicat de risc. La polul opus 80 de lei din 100 de lei se duc în obligaţiuni/titluri de stat, potrivit EFAMA.

„În general, clienţii fondurilor de investiţii provin din zona bancară, utilizatori de produse de economisire. Ca urmare, produsele cu vânzări ridicate sunt în general cele cu venit fix, având ca destinaţie primordială obligaţiunile (titluri de stat). Pe trendul descendent de dobânzi, obligaţiunile (titlurile de stat) au fost de asemenea plasamentele preferate ale administratorilor“, explică şeful BT Asset Management, al treilea cel mai mare administrator de fonduri mutuale din piaţă cu active în administrare de 3,6 mld. lei şi o cotă de piaţă de 14,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO