Burse - Fonduri mutuale

Tabloul complet al investiţiilor fondurilor de pensii private la final de 2020 la Bursa de la Bucureşti: 3 mld. euro (14,8 mld. lei) în 24 de companii listate şi deţineri semnificative, precum 23% din Banca Transilvania, 26% din Fondul Proprietatea, 22% din Electrica, 18% din Transgaz

Tabloul complet al investiţiilor fondurilor de pensii...

Autor: Liviu Popescu

12.04.2021, 15:00 1987

♦ Cele mai mari investiţii ale fondurilor de pensii erau la final de 2020 la Banca Transilvania, de 3 mld. lei, Fondul Proprietatea (2,7 mld. lei) şi Petrom (2,3 mld. lei) ♦ Pe fondul preţurilor scăzute ale acţiunilor din anul pandemiei, administratorii acestor fonduri şi-au „completat“ portofoliile cu acţiuni listate la Bucureşti.

Viitorii pensionari ai României, adică acei salariaţi care virează 3,75% din venitul brut lunar pentru administrarea privată a economiilor pentru bătrâneţe, au ajuns prin intermediul fondurilor de pensii private Pilon II la investiţii de 3 miliarde de euro (14,8 mld. lei) în 24 de companii listate la bursa de la Bucureşti, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza celor mai recente rapoarte ale fondurilor, cele de la final de 2020.

Astfel, în decembrie 2020 cele şapte fonduri de pensii private Pilon II aveau deţineri semnificative în capitalul social al companiilor listate, de exemplu 23% din Banca Transilvania, 26% din Fondul Proprietatea, 22% din Electrica, 18% din Transgaz, 14% din Romgaz, 11% din Petrom, fiind în unele cazuri cei mai mari acţionari. Potrivit calculelor realizate de ZF din raportul anual al fiecărui din cele şapte fonduri, pe parcursul anului 2020 admi­nistratorii de pensii private, cei care gestionează circa 800 mil. lei în medie lunar sub formă de viramente trimise de salariaţii români, adică intrări noi de capital, şi-au majorat deţinerile la companii listate la Bursa de la Bucureşti, profitând astfel de preţurile scăzute ale acţiunilor.

De exemplu, pe parcursul anului 2020 Pilonul II şi-a majorat deţinerea la Banca Transilvania de la 18% la 23%, la Fondul Proprietatea de la 20,3% la 25,8%, la Petrom de la 8,1% la 11,2%, la BRD de la 11,6% la 15,7% şi lista continuă, ceea ce arată un proces de acumulare care pe termen lung erodează lichiditatea zilnică dată fiind strategia de buy and hold a Pilonului II. De altfel şi Radu Crăciun, CEO al BCR Pensii, administrator cu cel mai performant fond Pilon II din ultimii 10 ani, atrăgea atenţia în emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi că Bursa de la Bucureşti are nevoie de listări mari, altfel Pilonul II se va bloca şi va fi forţat să mizeze şi mai mult pe pieţele externe. „Practic nu vom mai avea ce să cumpărăm la Bursa de la Bucureşti, iar asta ne va duce pe alte burse sau pe alte clase de active.“ Prin urmare, Bursa are nevoie urgentă de noi listări mari, private şi mai ales de stat, în contextul în care fondurile Pilon II sunt alimentate periodic de salariaţii români.

Cele mai mari investiţii ale fondurilor de pensii, ca şi valoare, erau la final de 2020 la Banca Transilvania, de circa 3 mld. lei, urmată de Fondul Proprietatea (2,7 mld. lei) şi Petrom (2,3 mld. lei). Aşadar cele mai mari trei investiţii cumulează circa 8 mld. lei, adică aproape jumătate din total.

Pe de altă parte, cele mai mari deţineri ale fondurilor Pilon II, ca pondere în capitalul social, erau la final de 2020 la Fondul Proprietatea (26%), Banca Transilvania (23%), MedLife (22,5%), Electrica (21,6%), Bursa de Valori (22%).

Din rândul celor 24 de plasamente în acţiuni, ZF a identificat majorări în capitalul social faţă de decembrie 2019 la un număr de 17 de companii.

Prin urmare, salariaţii României au ajuns, o mare parte din ei fără să ştie, cei mai mari investitori ai Bursei de la Bucureşti, iar prin viramentele lor determină ca administratorii Pilonului II să poată veni cu propriile solicitări la şedinţele care decid parcursul unei companii, respectiv Adunarea Generală a Acţionarilor.

La februarie 2020, din fiecare 100 de lei pe care un român i-a virat către fondurile Pilon II, 66 de lei au fost investite în titluri de stat, instrumente financiare cu un grad foarte scăzut de risc, iar alţi 22 de lei au mers spre acţiuni listate atât la bursa de la Bucureşti cât şi pe pieţe externe. Restul au fost investiţi în alte instrumente financiare precum depozite bancare, fonduri mutuale, ETF-uri.

Viramentele românilor către fondurile Pilon II sunt periodice, ceea ce permite administratorilor de pensii private să investească la bursa de la Bucureşti, atât în oferte noi de listare, precum a fost cea a Digi Communications, dar şi să-şi majoreze deţinerile, fie în companii din România fie în companii listate pe burse externe.

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II au pus capăt în februarie 2021 unei serii de zece creşteri lunare consecutive, începută în aprilie 2020, în contextul în care activele s-au diminuat cu 470 mil. lei faţă de luna precedentă la aproximativ 77,1 miliarde de lei, arată cele mai recente date ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO