Burse - Fonduri mutuale

Tabloul complet al investiţiilor în acţiuni ale celor şapte fonduri de pensii private Pilon II în T3/202: De la 4 mld. lei la Banca Transilvania, 3,5 mld. lei la Fondul Proprietatea, 3 mld. lei la Petrom la plasamente de câteva milioane de lei în eşalonul doi al bursei, precum SIF-uri, Ropharma, Antibiotice, Compa Sibiu

Tabloul complet al investiţiilor în acţiuni ale celor...

Autor: Liviu Popescu

27.01.2022, 07:25 784

Ca pondere în capitalul social, fondurile de pensii Pilon II au ajuns la 23% din Banca Transilvania, 27% din Fondul Proprietatea, 11,6% din OMV Petrom, 15,8% din BRD şi 34% din MedLife În T3/2021 cele şapte fonduri aveau 20 mld. lei investiţi în 26 de companii listate la Bursa de Valori Bucureşti O nouă companie a intrat în portofoliile a două fonduri, respectiv One United, cu investiţii de la Metropolitan şi BCR Pensii.

Câteva milioane de salariaţi, adică cei care cotizează astăzi cu 3,75% din venitul net lunar pentru admi­nistrarea privată a econo­miilor pentru bătrâneţe, fiind aşa­dar pensionarii zilei de mâine, au prin in­termediul fondurilor de pensii private Pilon II investiţii de aproximativ 20 mld. lei (4 mld. euro) la companii listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Astfel, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza celor mai recente date publice detaliate, cele din septembrie 2021, viitorii pensionari ai României sunt cei mai mari investitori de la bursa locală cu deţineri semnificative la com­panii precum Banca Transilvania, Romgaz, Fon­dul Proprietatea, Petrom, MedLife, Electrica. Spre comparaţie, în iunie 2021 valoarea investiţiilor era de 18,6 miliarde de lei, creşterea în T3/2021 venind atât pe fondul procesului de acumulare de acţiuni, chiar şi o includere nouă în portofoliu, respectiv One United, cât şi pe fondul aprecierii unor cotaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO