Burse - Fonduri mutuale

Surpriză: One United, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Bucureşti, controlat de doi bancheri, Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu, iese pe Bursă printr-o ofertă publică de vânzare de acţiuni. În tranzacţiile private, grupul era evaluat la peste 450 mil. euro

Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu

Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu

Autor: Tibi Oprea

19.04.2021, 16:15 10196

Compania One United Properties, unul dintre cei mai activi dezvoltatori imobiliari de proiecte rezidenţiale, de birouri şi mixte din Bucureşti, a anunţat că intenţionează să se listeze cu acţiuni pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti, intenţie aprobată în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor de astăzi, 19 aprilie.

Cunoscut şi premiat internaţional pentru proiectele sale sustenabile în domeniul imobiliar, dezvoltatorul ia în considerare listarea la BVB printr-o ofertă publică. Intermediarul ofertei este BRK Financial Group, în timp ce Swiss Capital va face parte din grupul de distribuţie.

„Încă de la lansarea proiectelor sub brandul One, ne-am propus să inovăm continuu în ceea ce priveşte construirea clădirilor eficiente energetic şi durabile şi ne-am concentrat eforturile pe redefinirea conceptului de locuire urbană la standarde occidentale. Planurile noastre de creştere a companiei continuă şi prin listarea la bursă, care va duce compania la nivelul următor în strategia noastră pe termen lung, va diversifica opţiunile disponibile pentru accesarea de capital pentru proiectele noastre inovatoare din domeniul imobiliar, va permite unei noi categorii de investitori să ni se alăture şi va spori lichiditatea pentru acţionarii companiei”, spune Victor Căpitanu, co-fondator One United Properties.

One United Properties a fost fondată de Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu, care în prezent deţin 75% din acţionariatul companiei şi sunt singurii membri executivi ai consiliului de administraţie, restul celorlalţi cinci membri fiind neexecutivi. Cei doi fondatori vor rămâne la conducerea societăţii şi după listarea acesteia la BVB.

În tranzacţii private, compania era evaluată anul trecut în noiembrie la peste 450 milioane euro în urma unei creşteri de capital cu până la 70 de milioane de euro.

Cei doi fondatori au investit în imobiliare încă din 2000 şi au dezvoltat prima clădire rezidenţială în 2006, apoi începând cu 2013 au extins proiectele imobiliare sub marca One, transformând-o în lider al pieţei rezidenţiale de lux din România, cu multiple premii pentru arhitectură, design, dezvoltare şi sustenabilitate.

“Compania a avut o creştere rapidă şi s-a transformat într-un business profitabil, fiind autor al unor proiecte imobiliare reper pe piaţa românească. Printre acestea se numără One Floreasca City, proiect premiat internaţional la International Property Awards 2019-2020 cu „Best Sustainable Residential Development”. Proiectul multifucţional a fost conceput încă de la început ca un proiect arhitectural de referinţă, o expresie a viziunii contemporane, durabilităţii şi integrării comunităţii, cu focus crescut pe facilităţile oferite rezidenţilor, dar şi comunităţii. One Cotroceni Park este cel mai ambiţios proiect de regenerare urbană aflat în prezent în dezvoltare în Bucureşti, cu funcţiune mixtă, dezvoltat în jurul conceptului Live / Work / Play. O premieră este şi proiectul One Peninsula, pe care compania îl dezvoltă în cartierul Floreasca şi care este singurul club rezidenţial din Bucureşti cu sistem de climatizare cu pompe de căldură cu sursă geotermală. Alte proiecte de referinţă semnate de One United Properties sunt One Herăstrău Park, One Charles de Gaulle, One Herăstrău Plaza, One Verdi Park sau One Herăstrău Towers”, transmite compania.

Toate proiectele rezidenţiale One United Properties sunt certificate „Green Homes” de către Romania Green Building Council, iar întregul portofoliu de birouri al companiei este în curs de certificare WELL Health and Safety, cea mai riguroasă certificare axată pe beneficiile angajaţilor la locul de muncă. 

Bursa de la Bucureşti este într-o perioadă de efervescenţă, în condiţiile în care multe companii vor să profite de lichiditatea mare din piaţă, iar investitorii încearcă să câştige din randamentele mai mari faţă de cele oferite de dobânzile la depozite bancare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO