Burse - Fonduri mutuale

Super ofertă! Guvernul face reducere de 20% din preţul de listă ca să vândă acţiunile Petrom

Ion Ariton, ministrul economiei: Pot să vă spun că, în primele zile, gradul de subscripţie a fost mai mic. Ştiţi foarte bine, în general subscrierile se fac în ultimele zile, de aceea ne-am şi păstrat această prerogativă a Guvernului ca în ultimele trei zile înainte de termenul final de subscriere să facem modificarea şi să anunţăm preţul minim, pentru că în general în ultimele două şi trei zile se fac subscrierile. Sunt convins că vor depăşi acel 80%, deci va fi o subscriere 100% şi va fi o acţiune reuşită această vânzare a acţiunilor.

Super ofertă! Guvernul face reducere de 20% din preţul de listă ca să vândă acţiunile Petrom

Autor: Andrei Chirileasa

20.07.2011, 00:07 1030

Statul mai avea la dispoziţie o zi pentru a anunţa preţul dereferinţă (preţul minim) pentru oferta Petrom, însă a preferat săiasă mai devreme cu acest anunţ pentru a nu risca să rămână cuacţiunile nesubscrise.

Investitorii de retail, în principal, au solicitat cu insistenţăca statul să anunţe un preţ minim de vânzare a acţiunilor dinofertă încă de la lansarea acesteia, iar în lipsa acestui reper aupreferat să stea pe margine. Activitatea în unităţile bancare undese pot subscrie acţiuni Petrom (Banca Transilvania, Bancpost şiCEC) a fost slabă în prima săptămână de derulare a ofertei, semn căvânzarea de acţiuni în cea mai mare şi cea mai profitabilă companiedin România nu a reuşit să atragă interesul publicului larg.

Nici investitorii familiarizaţi cu bursa, care au fostcontactaţi de ZF pe parcursul ultimelor zile, nu au părut foarteinteresaţi să cumpere acţiuni, unii dintre ei, precum DumitruTudor, spunând că aşteaptă ca statul să anunţe un preţ minim.

Faptul că investitorii nu s-au înghesuit până acum săsubscrie acţiuni Petrom a fost confirmat şi de ministrul economieiIon Ariton, cel care a anunţat ieri dimineaţă preţul minim deofertă. "Pot să vă spun că, în primele zile, gradul de subscripţiea fost mai mic. Ştiţi foarte bine, în general subscrierile se facîn ultimele zile, de aceea ne-am şi păstrat această prerogativă aGuvernului ca în ultimele trei zile înainte de termenul final desubscriere să facem modificarea şi să anunţăm preţul minim, pentrucă în general în ultimele două şi trei zile se fac subscrierile.Sunt convins că vor depăşi acel 80%, deci va fi o subscriere 100%şi va fi o acţiune reuşi­tă această vânzare a acţiunilor", a spusAriton, într-o conferinţă de presă susţinută ieri după şedinţa deguvern în care a fost aprobat preţul minim.

Pentru finalizarea ofertei Petrom, este necesar ca 80% dintreacţiunile oferite de stat să fie subscrise de investitori, potrivitprospectului de ofertă. În caz contrar, tranzacţia nu va avea loc,iar investitorii care au subscris îşi primesc banii înapoi. Înacest caz, oferta ar putea fi reluată anul viitor, au declaratsurse guvernamentale citate de Mediafax.

Cum a fost stabilit preţul minim de 0,3708lei/acţiune

Preţul de referinţă, care cântăreşte foarte greu în preţul finalal ofertei, a fost stabilit pe baza valorii medii de tranzacţionarea acţiunilor Petrom din ultimele 52 de săptămâni, potrivitministrului Ariton.

"Considerăm că este un preţ real şi fezabil de pornire şiaşteptăm ca, la finalul tranzacţionării, să încasăm mai mult decâtaceastă valoare pe acţiune. Semnalele din piaţă sunt bune şiRomânia devine o ţară atractivă pentru investitori, fapt confirmatde creşterea ratingului de ţară la categoria investment grade decătre Agenţia Fitch", a mai afirmat Ariton.

Pe de altă parte, specialiştii din piaţă spun însă că estedificil ca statul să obţină un preţ semnificativ mai mare decâtacest preţ minim de 0,37 lei, în condiţiile în care preţulacţiunilor Petrom pe Bursă era ieri de circa 0,385 lei. În acestecondiţii, investitorii nu au niciun interes să ofere un preţ maimare decât cel de pe Bursă.

Oferta Petrom este intermediată de un consorţiu condus de bancade investiţii Renaissance Capital din Rusia şi din care mai facparte BT Securities, EFG Eurobank Securities şi Romcapital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO