Burse - Fonduri mutuale

Summitul Administratorilor de Fonduri, 2021. Sunt dividendele o soluţie sustenabilă? Preţurile cresc, iar rata dividendului scade pe piaţa românească. Ne adaptăm la o lume a dobânzilor scăzute

Summitul Administratorilor de Fonduri, 2021. Sunt...

Autor: Eduard Ivanovici

28.09.2021, 11:46 379

Horia Gustă, Preşedinte Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF) afirmă că nu este adeptul companiilor care dau dividende foarte mari şi estimează randamente în scădere în anii următori.

„Nu sunt adeptul companiilor care dau dividende foarte mari, însă poate şi statul a impulsionat acest lucru prin companiile în care este acţionar majoritar. Aşa s-a creat un trend, însă dividendele mari nu reprezintă o soluţie sustenabilă pe termen lung. Iar rata dividendelor o să scadă”, a afirmat Horia Gustă marţi în cadrul Summitului Administratorilor de Fonduri, ediţia a treia, 2021.

Şi Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB) observă dividende în scădere pe piaţa locală.

„Venim într-o piaţă în care dobândă de intervenţie a băncii centrale a scăzut de la 8% la aproape 1%. Ne adaptăm la o lume a dobânzilor scăzute, care se va traduce în randamentul dividendelor. Preţurile cresc şi rata dividendului scade pe piaţa românească, fiind corelată cu rata dobânzilor. Este un mecanism de convergenţă, dar peste doi ani vom fi şi foarte bucuroşi când vom vedea rate de dividende ca în afară, de 3%-4%-5%”, spune Radu Hanga.

În cadrul Summitului Administratorilor de Fonduri a fost prezent şi Florin Dănescu, Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

„În calitate de investitor, sunt nesemnificativ. Încă nu ştim dacă cererea educă oferta sau invers. Este normal să ajungi la dividende înalte pe volume mici, iar această dinamică istorică are un rost. Aceste volume vor educa nivelul de stabilitate, de încredere în piaţă. Când piaţa va deveni semnificativă se vor schimba şi aşteptările actorilor din economie. Întrebarea este cine educă mai repede pe cine. În acest sens, ţine de noi cum înclinăm acest unghi de dezvoltare. Pieţele sunt profesioniste, iar dezvoltarea vine în binele tuturor dintre noi”, spune Florin Dănescu.

Cristian Popa, membru al CFA România şi membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României, afirmă că piaţa de capital duce capitalul acolo unde este nevoie de el şi unde creează valoare.

„Piaţa de capital duce capitalul acolo unde este nevoie de el, unde creează valoare. Cred că antreprenorialul înseamnă inovaţie. Antreprenorii pot creşte prin bursă: câştigă consumatorul, dar şi acţionariatul minoritar. Antreprenorii împing calitatea în sus şi preţul în jos, sunt adevăraţii eroi ai capitalismului. De asemenea, BNR susţine piaţa de capital şi din motive mai egoiste, însă este nevoie de o transmise mult mai bună a politicilor Băncii Centrale. În România există o predilecţie de economisire prin active bancare. Ce este mai rău este că surplusul acestui exces ajunge să finanţeze chiar şi deficitele bugetare ale altor state. Excesul poate să meargă către economia românească prin intermediul pieţei de capital. Rolul industriei de asset management, alături de BVB, este să facă acest capital să curgă. Astfel, bursa reprezintă una din soluţii”, spune Cristian Popa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO