Burse - Fonduri mutuale

Străinii şi-au consolidat poziţiile la Fondul Proprietatea

Străinii şi-au consolidat poziţiile la Fondul Proprietatea

Foto Silviu Matei

Autor: Stefan Musgociu

14.01.2013, 00:00 784

Investitorii instituţionali străini au continuat să fie principalii cumpărători de acţiuni Fondul Proprietatea (FP) şi în luna decembrie, astfel că participaţia lor a crescut la 52,2%, de la 51,88% la finalul lunii noiembrie.

Astfel, investitorii instituţionali străini controlau la finele lunii decembrie 54,6% din drepturile de vot, potrivit unui raport transmis, vineri, de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Diferenţa dintre numărul de acţiuni şi numărul de voturi în AGA este determinată de faptul că titlurile deţinute de Fondul Proprietatea (1,74%) şi de Ministerul Finanţelor Publice (2,65%) nu sunt cu drept de vot în AGA.

Pachetul de acţiuni deţinut de Fondul Proprietatea a fost răscumpărat în 2011, însă titlurile nu au fost anulate întrucât decizia AGA în acest sens este contestată în instanţă de un acţionar. De la listarea Fondului Proprietatea la BVB, în ianuarie 2011, investitorii instituţionali străini au fost cei mai mari cumpărători de acţiuni Fondul Proprietatea, aceştia cumpărând peste 34% din titluri.

De la listarea FP, printre cei mai mari cumpărători au fost fondul american de hedging Elliott Associates şi compania britanică de administrare a investiţiilor City of London, care au ajuns să deţină 15,33% şi, respectiv, 9,43% din capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO