Burse - Fonduri mutuale

STK: Firmele de constructii locale sunt inca subevaluate

STK: Firmele de constructii locale sunt inca subevaluate

Click pentru imaginea intreaga

04.06.2008, 20:27 56

Principalele companii de constructii de pe Bursa se tranzactioneaza la multiplii ai indicatorului Ev/EBITDA (n.r. - valoarea firmei raportat la profitul operational) inferiori celor similare de pe pietele emergente, potrivit unui raport emis saptamana trecuta de societatea de administrare a investitiilor STK Financial.
Aceasta in ciuda faptului ca firmele de constructii din Romania listate la Bursa au inregistrat in medie in ultimii trei ani o rata de crestere a afacerilor de 34%, superioara companiilor similare de pe pietele emergente din Europa, care si-au majorat afacerile in aceeasi perioada in medie cu 22%.
STK a calculat un multiplu mediu Ev/EBITDA pentru firmele de constructii cotate pe Bursa de 11,8, sub cel al companiilor similare din tarile europene emergente, de 12,6. Acest indicator reflecta numarul de ani necesari pentru ca investitorul sa isi poata recupera investitia si ia in calcul modul de finantare a companiilor.
"Firmele de constructii din Romania au potentialul de a-si dubla afacerile in decurs de doi ani. Cred ca ritmul de crestere pe segmentul rezidential se va accelera in urmatorii 2 - 3 ani, pentru ca pornesc foarte de jos. Pe segmentul de infrastructura iarasi exista decalaje foarte mari fata de celelalte tari europene", spune Marius Muresan, analist la societatea de administrare a investitiilor STK Financial.
Comparativ cu tarile emergente din Europa, companiile de constructii autohtone listate la Bursa se tranzactioneaza cu o prima la nivelul indicatorilor PER (n.r. - pret raportat la profit pe actiune) si multiplilor vanzarilor, fapt ce indica o speranta mai mare de crestere a profiturilor in cazul companiilor autohtone, considera analistii de la STK.
Principalele firme de constructii de pe Bursa sunt ceva mai indatorate decat companiile similare de pe pietele emergente, dar gradul de indatorare al acestora este mai mic decat in cazul companiilor de constructii de pe pietele mature din Europa.
Marja rezultatului brut din exploatare (EBITDA) din ultimii doi ani inregistrata de companiile de constructii autohtone depaseste 10%, si este semnificativ mai ridicata decat cea din tarile emergente ale Europei, ceea ce scoate in evidenta dezechilibrul dintre cererea si oferta de pe piata, sunt de parere analistii de la STK.
Acestia apreciaza ca pe termen lung, un nivel sustenabil al marjei de profit operational este de 7,6%, acesta fiind nivelul mediu inregistrat in ultimii 5 ani de companiile de constructii din tarile europene mature.
Pe baza datelor privind autorizatiile de constructii eliberate in ultima perioada, analistii de la STK au estimat o crestere a valorii lucrarilor de constructii din Romania pentru acest an de 34,6% si de 30,7% pentru anul 2009.
"Ce mi se pare semnificativ este faptul ca numarul de locuinte noi construite la mia de locuitori de anul trecut, de 2,1, este similar cu cel din Polonia sau Cehia la nivelul anului 2000. Intrevad o dublare a activitatii de constructii pe segmentul rezidential in urmatorii 2 - 3 ani. Pe termen lung indicatorul va ajunge la 5 - 6 locuinte la mia de locuitori, nivel intalnit in tarile europene dezvoltate", a precizat Marius Muresan.
STK Financial administreaza fondul inchis de investitii STK Emergent, care a derulat in martie o oferta publica in vederea listarii la Bursa. STK Emergent detine impreuna cu STK Financial un pachet de 28% din actiunile Constructii Bihor (COBJ).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO