Burse - Fonduri mutuale

Statul propune majorarea capitalului Oltchim cu 2 mld. lei

Autor: Adrian Ionut Cojocar

10.08.2012, 00:08 550

Conducerea combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), controlat de stat, a convocat acţionarii în vederea majorării capitalului societăţii prin conversia în acţiuni Oltchim a creanţelor deţinute de AVAS la societate, care se cifrează la 1,128 miliarde de lei (aproape 250 milioane de euro).

Pentru a-şi putea păstra participaţiile, acţionarii minoritari vor putea să aducă până la 930 milioane de lei (205 milioane de euro) în companie.

Statul român a primit la începutul anului undă verde de la Comisia Europeană pentru conversia în acţiuni a datoriilor Oltchim faţă de AVAS. Oltchim are o datorie faţă de AVAS de 508,4 milioane de lei (circa 116 milioane de euro la cursul actual), la care se adaugă do­bânzi totale de 501 milioane de lei (114 milioane de euro) calculate în perioada 2007-2011.

Acţionarii mi­no­ritari ai com­paniei, printre care cei mai importanţi sunt nemţii din grupul PCC, s-au declarat îm­potriva operaţiunii din cauză că participaţiile acestora în companie ar fi mult diminuate. Lucrurile sunt cu atât mai complicate cu cât PCC are posibilitatea de a bloca majorarea, grupul nemţesc contro­lând împreună cu fondul Carlson Ventures aproape 33% din acţiunile Olt­chim.

Nemţii de la PCC şi grupul Carlson Ventures ar trebui să vină cu 679 milioane de lei (circa 150 milioane de euro). În caz contrar, participaţia acestora s-ar reduce sub 5% din acţiuni, în timp ce statul ar ajunge să controleze peste 95% din acţiunile Oltchim.

Reprezentanţii PCC au spus că ar fi de acord cu o majorare de capital la Oltchim cu condiţia ca aceasta să includă pe lângă creanţa AVAS şi alte creanţe deţinute de companii de stat la Oltchim, pentru că includerea doar a datoriilor AVAS în acţiuni ar reduce prea puţin povara datoriilor combinatului, care s-ar menţine în continuare la un nivel foarte ridicat.

La 31 martie Oltchim avea datorii totale de circa 2,55 mld. lei (circa 750 milioane de euro).

Statul a luat în calcul şi această soluţie şi chiar a negociat cu băncile creditoare ale Oltchim, BCR şi Banca Transilvania, să le dea acţiuni în contul datoriilor, însă în final a decis să includă doar acţiunile AVAS în capitalul companiei.

După finalizarea operaţiunii de conversie statul intenţionează să vândă pachetul majoritar al Oltchim printr-o licitaţie cu plic închis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO