Burse - Fonduri mutuale

Statul ar putea să nu se mai aleagă cu nimic de la Petromidia

Autor: Andrei Chirileasa

02.09.2010, 23:52 29

Rompetrol Rafinare (RRC), compania care deţine rafinăriaPetromidia, şi-ar putea ipoteca toate activele în favoareaacţionarului majoritar, grupul Rompetrol controlat de companiakazahă KazMunaiGaz, pentru a garanta creditele de peste 900 mil.dolari luate de la acesta.

Propunerea a venit din partea Consiliului de Administraţie şi vafi discutată în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) din14 septembrie. Kazahii deţin peste 98% din acţiunile RompetrolRafinare şi nu vor avea nicio problemă în a aproba operaţiunea.

Mişcarea kazahilor vine în contextul în care, cel mai probabil,statul va deveni în acest an acţionar minoritar al RompetrolRafinare prin conversia în acţiuni a obligaţiunilor nerăscumpăratede companie până la 30 septembrie. Statul riscă astfel ca, în cazulîn care Rompetrol Rafinare nu-şi va putea plăti datoriile faţă deacţionarul majoritar, kazahii să ceară executarea garanţiilor şicompania să rămână fără active.

Kazahii ar fi trebuit să plătească statului 570 mil. euro pentrua răscumpăra toate obligaţiunile, însă au realizat până acum doar oplată parţială de 54 mil. euro şi au anunţat că nu au bani pentru aplăti restul de 516 mil. euro. În schimb ei au spus că-şi vorfolosi opţiunea de a converti restul de obligaţiuni în acţiuni şiau convocat în acest scop o altă Adunare Generală a Acţionarilor pe30 septembrie.

Ministerul Finanţelor se opune conversiei obligaţiunilor înacţiuni, cerând kazahilor să plătească toată suma, însă Rompetrolşi-a angajat cei mai puternici avocaţi locali pentru a ataca oeventuală acţiune în justiţie a statului.

De ce pun kazahii ipotecă pe activelePetromidia?

Începând din decembrie 2008, grupul Rompetrol a pompat sumeuriaşe în Rompetrol Rafinare, sub formă de împrumuturi. Primulcontract de împrumut, încheiat în decembrie 2008, era iniţial de 50mil. dolari, însă a fost urcat prin amendamentele ulterioare la 184mil. dolari. Compania nu a publicat niciodată termeniicontractului, respectiv dobânda plătită, garanţiile constituite sauscadenţa.

Al doilea contract de împrumut, încheiat în august 2009, a avutvaloarea iniţială de 317 mil. dolari, fiind majorat ulterior pânăla 720 mil. dolari. Pentru acest împrumut a fost precizată scadenţa(august 2010), ceilalţi termeni nefiind publicaţi. Acest împrumutar fi trebuit, în mod normal, returnat luna trecută, însă companianu dispune de lichidităţi, astfel că a cerut o reeşalonare sau oprelungire a împrumutului. În mod normal, o astfel de operaţiuneeste simplă, având în vedere că grupul Rompetrol este în acelaşitimp şi acţionar majoritar şi creditor al companiei, însă kazahiiau cerut ca prelungirea împrumuturilor să fie condiţionată degarantarea acestora. Explicaţia oficialilor Rompetrol este căacţionarii şi creditorii grupului kazah cer ca toate împrumuturileacordate de companie să fie acoperite de garanţii.

Iniţial, compania propusese reeşalonarea doar a celui de-aldoilea împrumut, de 720 mil. dolari, care ar fi trebuit garantat cuparticipaţiile deţinute de RRC la Rompetrol Downstream, RompetrolPetrochemicals, Rom Oil şi cu o serie de alte active ale companiei.Pe 1 septembrie, compania a completat convocatorul AGA cupropunerea de reeşalonare şi a primului împrumut, de 184 mil.dolari, şi constituirea "de garanţii reale mobiliare şi/sauimobiliare asupra oricăror bunuri mobile, tangibile sauintangibile, şi/sau bunuri imobile ale societăţii". Asta înseamnăcă orice activ al companiei, inclusiv rafinăria Petromidia, vorputea fi gajate în favoarea kazahilor.

Va putea vreodată RRC să-şi plăteascădatoriile?

Rompetrol Rafinare a acumulat în ultimii ani pierderi uriaşe,având nevoie de credite tot mai mari de la acţionarul majoritarpentru a-şi finanţa activitatea. În ultimii doi ani şi jumătate decând compania se află sub administrarea kazahilor, aceasta aacumulat pierderi de 1,78 mld. lei (420 mil. euro), conformstandardelor româneşti de contabilitate (RAS), majoritateaprovenind din reevaluarea datoriilor şi din dobânzile plătitepentru aceste împrumuturi.

Pe de altă parte, nici la nivel operaţional compania nu reuşeştesă genereze profit, în condiţiile în care creşterea preţuluipetrolului pe pieţele internaţionale a determinat scăderea marjelordin activitatea de rafinare. Compania importă însă tot ţiţeiul pecare-l procesează la Petromidia de la acţionarul majoritar,termenii contractelor dintre companie şi grup fiindnetransparenţi.

În aceste condiţii, kazahii pot jongla cu profiturile, neavândniciun interes ca Petromidia să raporteze profituri prea mari.Astfel, este greu de crezut că Rompetrol Rafinare va putea vreodatăsă-şi plătească datoriile faţă de compania-mamă fără ca o parte dindatorii să fie convertite în acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO