Burse - Fonduri mutuale

Statul admite ca vanzarea fortata la SIF-uri contravine Constitutiei

Statul admite ca vanzarea fortata la SIF-uri contravine Constitutiei
02.06.2009, 17:40 26

Procurorul care a participat ieri din partea statului la procesul de la Curtea Constitutionala prinvind pragul de detinere la societatile de investitii financiare (SIF) a admis ca o parte din legislatia referitoare la prag este neconstitutionala. Este vorba de obligatia investitorilor de a vinde actiunile care depasesc 1% dintr-o SIF. Curtea nu a luat insa ieri nicio decizie, verdictul urmand sa fie dat pe 16 iunie.

Procedura Curtii Constitutionale prevede ca pe langa partile care fac parte din procesul de fond participa si un procuror, care reprezinta interesele statului.
"Procurorul a admis ca prevederea legala conform careia actionarii care detin mai mult de 1% din capitalul unei SIF trebuie sa vanda in termen de trei luni este neconstitutionala", a spus pentru ZF avocatul Cristian Dutescu, care reprezinta societatea Comrimet din Galati, implicata intr-un proces cu SIF Oltenia.
Comrimet a fost acuzata de SIF Oltenia ca ar actiona in mod concertat cu omul de afaceri Catalin Chelu si, ca urmare, drepturile sale de vot intr-o adunare generala a actionarilor au fost suspendate. Societatea a contestat constitutionalitatea prevederilor privind pragul. Sedinta Curtii Constitutionale privind pragul de detinere de la SIF-uri a avut loc ieri, iar in mod uzual decizia se ia in aceeasi zi. Curtea a decis insa amanarea cu doua saptamani a unei decizii privind pragul.
SIF-urile sunt implicate incepand de anul acesta intr-un numar ridicat de procese in justitie dupa ce au aplicat pentru prima data suspendarea drepturilor de vot pentru actionarii care au considerat ca actionaeza in mod concertat. Desi prevederea exista de mai multi ani, prima punere in practica a coincis cu alegerile pentru membrii consiliilor de administratie ale SIF-urilor, care nu au inregistrat modificari majore in urma alegerilor.
O alta exceptie de neconstitutionalitate privind pragul de la SIF-uri ar putea fi ridicata de SIF Transilvania, conform declaratiilor reprezentantilor acesteia. Actionarii SIF Transilvania au aprobat ridicarea pragului de detinere la 5%, cu limitarea drepturilor de vot la 1%. CNVM nu a aprobat insa modificarea din cauza prevederilor legale in vigoare.
SIF-rile au scazut cu circa 4% ieri dupa aparitia pe piata a informatiilor privind amanarea deciziei Curtii, si au incheiat ziua cu o scadere de 0,8% fata de ziua anterioara.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO