Burse - Fonduri mutuale

Speriaţi de criza politică, investitorii „linşează“ companiile de stat pe bursă: 1,8 miliarde de lei s-au evaporat în două săptămâni

Speriaţi de criza politică, investitorii...

Autor: Liviu Popescu

22.06.2017, 00:05 534
Cele mai mari 10 companii listate la bursa românească la care statul este acţionar majoritar aveau o capitalizare cumulată de 28 mld. lei la preţurile de închidere din 20 iunie, în scădere cu aproape 1,8 miliarde de lei faţă de acum două săptămâni, când România intra într-o iminentă criză politică.
 
În ultima săptămână valoarea companiilor de stat listate a scăzut cu 683 mil. lei.
 
Aceste companii au pierdut din valoare şi de când a izbucnit pe neaşteptate conflictul din interiorul PSD, cel mai mare partid din România, care a dus la o derivă în interiorul formaţiunii, iar ulterior la demiterea guvernului Grindeanu.
 
„Instabilitatea politică şi econo­mică duce la creşterea riscului, ceea ce implică un premium cerut pentru investiţii. De asemenea, o perioadă prelungită de inconsecvenţă are un impact mai mare asupra costului. Pe termen lung mai important este însă modul în care companiile naţionale reuşesc să-şi realizeze planurile de investiţii în eficientizarea şi dezvoltarea activităţii“, explică Daniela Ropota, responsabil departamentul de analiză din cadrul Intercapital. Dar criza politică s-a suprapus peste subiectul dividendelor suplimentare cerute tot de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO