Burse - Fonduri mutuale

Speculatorii si-au luat zi libera

03.06.2005, 19:35 13

Piata a incercat ieri sa-si gaseasca un trend, pe parcursul sedintei de tranzactionare preturile inregistrand pe rand cresteri si scaderi usoare, reflectate si in evolutia indicilor.

Per ansamblu, piata a inregistrat o usoara crestere, indicele BET-C, care urmareste evolutia tuturor societatilor cotate la Bursa de Valori, castigand 0,15% fata de ziua precedenta. Lichiditatea ramane la acelasi nivel scazut din ultima perioada, in conditiile in care valoarea tranzactiilor din piata a fost ieri de 105 mld. lei (2,9 milioane de euro).

"Speculatorii continua sa faca piata si probabil ei vor da tonul si in perioada urmatoare. In continuare este de asteptat o evolutie asemanatoare a pietei, cu cresteri scurte urmate de marcarea profiturilor si scaderi, putand aparea insa si surprize", a comentat Marius Trif, presedintele societatii de brokeraj Carpatica Invest.

Un motiv de ingrijorare pentru investitori il reprezinta votul Constitutiei Europene, care determina un climat de instabilitate politica. "Votul Constitutiei Europene creeaza neliniste si in Uniunea Europeana, si la noi. Este important insa ca investitorii interni au devenit receptivi la semnale venite din exterior, iar piata de capital interna incepe sa se alinieze la pietele din jur", a mai precizat Trif.

Cele mai tranzactionate actiuni au fost ieri titlurile Rompetrol Rafinare, care au realizat un rulaj de 20 mld. lei (553.000 de euro). Cursul actiunilor Petromidia a inregistrat din nou o volatilitate ridicata, pretul de tranzactionare coborand in debutul sedintei la un minim de 760 lei/actiune. Ulterior, cumparatorii au devenit mai activi, determinand o urcare a pretului pana la nivelul maxim de 819 lei/actiune, pentru ca in final sa inchida la 794 lei/actiune, cu 0,5% mai sus comparativ cu finele sedintei precedente.

La categoria I, cel mai tranzactionat emitent a fost Petrom, cu transferuri in valoare de 9,5 mld. lei (263.000 de euro). Ultima tranzactie cu titluri Petrom s-a perfectat la pretul de 3.680 lei/actiune, in crestere cu 0,8%.

O evolutie calma au avut si actiunile Bancii Transilvania, care au facut obiectul unor tranzactii in valoare de 7,8 mld. lei (216.000 de euro). Pretul de tranzactionare al titlurilor bancii a mai scazut putin, inchizand la 7.150 lei/actiune, cu 0,7% mai jos decat in ziua precedenta.

Cea mai severa scadere au inregistrat-o actiunile producatorului de ingrasaminte Amonil Slobozia, care au pierdut 6,6%, inchizand la pretul de 493 lei/actiune. Tranzactiile realizate cu aceste titluri au insumat 1,7 mld. lei (50.000 de euro).

SIF-urile au avut evolutii diferite, tendinta generala fiind insa una de stabilizare a preturilor. Indicele BET-FI, care urmareste evolutia celor cinci societati de investitii financiare, a pierdut ieri 0,13%. Cele mai importante tranzactii s-au derulat cu titlurile SIF Oltenia, care au realizat un rulaj de 15 mld. lei (415.000 de euro).



Piata RASDAQ

Titlurile Cemacon Zalau au reintrat in atentia investitorilor, producatorul de materiale de constructii fiind cel mai tranzactionat emitent al zilei.

Valoarea tranzactiilor cu actiunile Cemacon s-a ridicat la 3 miliarde de lei (83.000 de euro), in timp ce cursul mediu al titlurilor s-a apreciat cu 17,3%, in conditiile unui pret de inchidere de 300.000 lei/actiune. Ultima tranzactie s-a realizat la maximul zilei, mare parte din crestere fiind asigurata de altfel in finalul sedintei, dupa ce cotatia atinsese in prima parte un minim de 270.000 lei/actiune. In ultimul timp, volumul tranzactiilor cu titlurile Cemacon a inregistrat o crestere substantiala, ieri fiind transferat un pachet de 1,76% din capitalul social al companiei.

La Categoria I, cele mai tranzactionate au fost titlurile Rompetrol (Vega), si la fel ca in sedinta precedenta cursul a inregistrat ieri fluctuatii importante, diferenta intre maximul si minimul zilei fiind de 12%. Astfel, cotatia actiunilor Vega a oscilat intre un minim de 668 lei/actiune si un maxim de 749 lei/actiune, ultima tranzactie realizandu-se la pretul de 710 lei/actiune, cu 1,43% mai mare fata de sedinta anterioara. Valoarea tranzactiilor derulate cu titlurile companiei a fost de 674 de milioane de lei sau 18.600 de euro.

Argus Constanta a mentinut o lichiditate relativ buna in sedinta de ieri, cu titlurile producatorului de uleiuri vegetale realizandu-se transferuri in valoare totala de 308 milioane de lei (8.500 de euro). Cursul a inchis la 36.900 lei/actiune, inregistrand astfel o scadere de 0,27% fata de ziua prcedenta.

Al doilea rulaj al zilei a fost realizat ca si primul tot la Categoria de Baza, pe seama tranzactiilor cu titlurile Spirt Ghidigeni. Prin doua operatiuni, ieri au fost transferate 296.000 de actiuni, reprezentand un pachet de 1,9% din capitalul social al producatorului de bauturi alcoolice distilate. La un pret de 3.600 lei/actiune, valoarea celor doua tranzactii s-a ridicat la peste un miliard de lei (27.700 de euro), in timp ce cotatia a inregistrat o crestere semnificativa, de peste 24%. Pretul de transfer al actiunilor reprezinta astfel un maxim istoric pentru titlurile companiei galatene.

La a doua categorie, Elpreco Craiova s-a mentinut pe pozitia de cel mai tranzactionat emitent, insa la fel s-a intamplat si cu evolutia descendenta a actiunilor. Ultima tranzactie cu titlurile producatorului de materiale de constructii s-a derulat la pretul de 505.000 lei/actiune, cotatia inregistrand astfel o noua scadere, de 1,94%.

andrei.chirileasa@zf.ro ; dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO