Burse - Fonduri mutuale

Speculatorii pe SIF-uri s-au liniştit. Bursa a crescut nesemnificativ, pe un rulaj asigurat în principal de acţiunile FP şi BRD

Autor: Stefan Musgociu

19.12.2011, 17:27 263

Bursa a crescut nesemnificativ luni, cu 0,16%, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au continuat să absenteze de la tranzacţionare, iar operaţiunile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi cu titlurile BRD (BRD) au acoperit peste două treimi din lichiditate.

Piaţa a scăzut nesemnificativ la deschidere, însă după primele două ore a trecut pe creştere uşoară. Totuşi, după ora 16:00, piaţa a revenit aproape de nivelul de la finalul şedinţei precedente.

La închiderea sesiunii de luni, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,24%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,85% peste închiderea de vineri.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, a coborât cu 1,6%, influenţat de acţiunile celor cinci SIF-uri, care au înregistrat scăderi cuprinse între 0,96% şi 2,64%. Indicele include şi titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au consemnat o corecţie de doar 0,14%.

"Liniştirea pieţei a fost una aşteptată, cel puţin în cazul acţiunilor SIF-urilor. După creşterile din preajma majorării pragului de deţinere (de la 1% la 5% din acţiuni - n.r.), corecţia pe aceste titluri survine vânzărilor realizate de speculatori, iar cei care sunt în primul rând vizaţi de schimbarea legislativă probabil că nu au reacţionat încă", a declarat pentru MEDIAFAX Darie Moldovan, specialist produse noi şi market-making în cadrul SSIF Broker (BRK).

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a încheiat ziua în scădere cu 0,42%.

Mişcările au venit în cadrul unor tranzacţii în valoare de 33,4 milioane lei (7,7 milioane euro), sumă cu 25% peste rulajul şedinţei precedente, de 26,6 milioane lei (6,1 milioane euro).

Lichiditatea pieţei a fost asigurată în proporţie de 68% de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (13,4 milioane lei) şi cu titlurile BRD (9,2 milioane lei).

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu doar 0,14%, la 0,4244 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO