Burse - Fonduri mutuale

Softbinator Technologies încheie S1/2023 cu afaceri de 17,6 mil. lei şi cu pierderi de 557.000 de lei

Softbinator Technologies încheie S1/2023 cu afaceri de...

Autor: Liviu Popescu

04.09.2023, 18:33 226

Softbinator Technologies (CODE), grup de companii din IT la care antreprenorul Daniel Ilinca are 45%, a încheiat primul semestru din 2023 cu afaceri de 17,6 mil. lei, în creştere cu 57% faţă de aceeaşi perioadă din 2022, dar cu pierderi de 557.000 de lei. Spre comparaţie în S1/2022 Softbinator a avut un profit net de 2,1 mil. lei. 

„Ne uităm cu optimism către viitor, în special către 2024", spune Daniel Ilinca, CEO al companiei evaluată la investitori la 60 mil. lei. În 2023 acţiunile au minus 11% pe tranzacţii de 3,3 mil. lei.

„După un an 2022 în care ne-am concentrat intens pe realizarea de tranzacţii M&A, în 2023 am pus accentul pe restructurare şi dezvoltarea activităţilor de vânzări şi marketing pentru a continua să creştem, chiar şi în condiţiile actuale ale domeniului tehnologiei. Deşi anul 2023 a adus o reducere semnificativă a  angajărilor, precum şi o perioadă mai lentă în investiţiile în startup-uri şi tehnologie, am reuşit să ne adaptăm rapid la această situaţie. Am elaborat un plan solid pentru a construi o bază de stabilitate care să ne permită să obţinem rezultate predictibile în următorii ani. Prin urmare, în prima jumătate a acestui an, ne-am concentrat pe consolidarea relaţiilor cu clienţii existenţi şi pe valorificarea potenţialului de creştere împreună cu ei", spune el.

Pierderea netă înregistrată a fost cauzată în principal de criza din tehnologie de anul acesta, care a afectat şi furnizorii de servicii de dezvoltare software, potrivit unui comunicat de presă transmis de companie. Rezultatele financiare aferente primului semestru din 2023 ale Softbinator Technologies sunt prezentate conform standardelor IFRS.

Compania a publicat rezultatele financiare aferente primului semestru din 2023 în format IFRS, iar la nivel consolidat  acestea includ performanţele înregistrate de Softbinator Technologies, şes-pres-ohţ, WiseUp, Ixperi şi Digital Tailors. În primele şase luni ale anului, Softbinator Technologies a trecut printr-un proces amplu de consolidare a companiilor achiziţionate, aspect care a dus la o serie de restructurări, optimizări de costuri şi o unificare a politicilor contabile la nivel de grup. 

La nivel individual, conform IFRS, Softbinator Technologies a înregistrat o cifră de afaceri de 10,3 milioane de lei, o creştere cu 29% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi o pierdere netă de 169 mii de lei, comparativ cu un profit net de 1,8 milioane de lei înregistrat în primele şase luni din 2022.

„Conducerea companiei menţionează că cea de-a doua jumătate a anului este supusă în continuare unor riscuri ce pot avea un impact semnificativ asupra performanţei financiare a grupului, dar şi asupra industriei din care face parte. Unul dintre principalii factori de risc îl reprezintă potenţiala modificare fiscală referitoare la impozitul pe venit în cazul angajaţilor din domeniul dezvoltării de software. O modificare în forma vehiculată la acest moment, poate genera o creştere considerabilă a cheltuielilor cu salariile în cadrul unor astfel de companii", potrivit comunicatul.

Vlad Deliu, CFO, spune că în primele şase luni din 2023, inflaţia generală ridicată a pus o presiune suplimentară pe costurile cu salariile şi subcontractorii, generând astfel o creştere importantă a cheltuielilor, mult superioară creşterii veniturilor. "Deşi încă ne confruntăm cu o situaţie incertă în industria din care facem parte, precum şi eventuale modificări legislative ce urmează să fie decise, suntem încrezători că prin măsurile luate în ultimele luni, am creat o structură de control care poate reacţiona rapid, generând astfel soluţii pentru adaptarea la noile condiţii.”​

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO