Burse - Fonduri mutuale

Socep vede afaceri cu 5-7% mai mari ca urmare a aderarii la UE

06.03.2007, 18:04 15

Conducerea operatorului portuar Socep Constanta se asteapta ca afacerile companiei sa creasca in acest an cu 5-7%, pe seama intensificarii traficului naval odata cu integrarea Romaniei in UE.
"Ma astept in acest an la o crestere a cifrei de afaceri cu 5-7% fata de anul trecut. In ceea ce priveste profitul, speram sa-l facem anul acesta", spune Petrica Valcu, directorul general al Socep Constanta.
In ultimii doi ani, afacerile operatorului portuar s-au redus, pe seama intaririi leului, care a afectat exportatorii romani, fapt ce s-a resimtit si la nivelul traficului naval.
"Anul trecut a fost un an dificil pentru companie. Ne-am revenit incepand cu a doua parte a anului pentru ca traficul prin portul Constanta s-a imbunatatit si am incheiat o serie de contracte care ne-au ajutat", a declarat Petrica Valcu. Reprezentantii companiei spun ca efectele aderarii incep sa se faca resimtite si la nivelul activitatii companiei.
"Observam un interes sporit din partea partenerilor vest-europeni care vin si se intereseaza la noi. Cred ca odata cu statutul de membru UE se deschid o serie de bariere de ordin vamal si apar facilitati", spune Petrica Valcu. El a adaugat ca o crestere a traficului ar putea fi determinata si de modernizarea infrastructurii feroviare, tronsonul 4 de cale ferata intre Bucuresti si Constanta fiind in constructie.
"Cred ca 2-3 ani va fi o perioada de asezare atat din punct de vedere al sistemului legislativ din Romania cat si al stabilirii strategiilor de investitii ale strainilor", este de parere Petrica Valcu.
In ultimii doi ani, activitatea operatorului portuar a inregistrat un recul, afacerile acestuia diminuandu-se cu circa 27%, de la 15,4 mil. euro (55,8 mil. lei) in 2004 la 11,1 mil. euro (39,1 mil. lei) anul trecut.
In 2006, afacerile Socep au fost cu circa 4,2% mai mici decat cu un an in urma. In aceeasi perioada, castigul companiei s-a mentinut la circa 0,63 mil. euro (2,2 mil. lei). Cu toate acestea, profitul obtinut anul trecut s-a datorat in mare parte vanzarii unui activ care a generat un profit similar cu cel inregistrat pe tot parcursul anului precedent.
Compania a revenit in trimestrul trei pe profit din partea de exploatare, dupa ce in primul semestru s-a confruntat cu o reducere semnficativa a traficului maritim. Socep va derula si in acest an investitii menite sa sustina dezvoltarea activitatii si care se vor indrepta in special catre achizitia de noi utilaje si modernizarea celor existente. Socep nu are un actionar majoritar, printre cei mai importanti actionari numarandu-se producatorul de BCA Celco Constanta, cu o participatie de aproape 10,5%, fondurile americane de investitii administrate de Julius Baer, care detin 6,3% din actiuni si SIF Oltenia cu un pachet de 7,85% din companie.
Actiunile Socep Constanta au pierdut peste 13% in sedinta de ieri de la Bursa de Valori Bucuresti, pe fondul corectiei generalizate din piata. Ultimul pret la care aceste titluri s-au tranzactionat a fost de 0,2 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 20,2 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO