Burse - Fonduri mutuale

Singurul candidat pentru şefia ASF va fi audiat azi în Senat

Mişu Negriţoiu. Sursa foto: Victor Ciupuliga

Mişu Negriţoiu. Sursa foto: Victor Ciupuliga

Autor: Roxana Pricop

31.03.2014, 00:04 408

Senatorii şi deputaţii din comisiile de buget şi economice îi vor audia azi de la ora 15.00 pe Mişu Negriţoiu, singurul candidat pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), şi pe candidaţii care s-au înscris pentru funcţia de mem­bru neexecutiv în Con­siliul ASF.

Funcţia de preşe­din­te al ASF a rămas va­cantă după ce Dan Ra­du Ruşanu a fost ares­tat în dosarul Car­pa­tica Asigurări, iar locul de membru ne­exe­cutiv a rămas liber după ce Marian Mîrzac a fost de asemenea arestat în acelaşi dosar.

După audierea can­didaţilor, cele patru co­misii de speciali­tate vor supune la vot can­didaturile, pentru ca per­soanele validate azi să meargă mâine în plenul Parla­mentului pentru votul final.

Singurul candidat pentru şefia ASF este Mişu Negriţoiu, preşedintele ING Bank şi unul dintre cei mai titraţi bancheri din România. El a fost nomi­nali­zat de primul-ministru pentru func­ţia de preşedinte al ASF, post echivalent pe pieţele financiare (asigurări, piaţă de capital şi pensii private) cu cel al lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Mandatul nu va fi deloc uşor având în vedere criza de credibilitate în care se află ASF la doar un an de la înfiinţare. 

Cu 17 ani de experienţă ca bancher, Mişu Negriţoiu nu are experienţă în supravegherea pieţelor, însă s-a făcut remarcat ca un profesionist cu o bună reputaţie, cu multe contacte în business şi în mediul financiar, un bancher care a clădit pas cu pas, timp de 17 ani, operaţiunile în România ale olan­dezilor de la ING Bank.

Pentru funcţia de membru neexe­cu­tiv s-ar fi înscris şase can­didaţi.

Printre cei ca­re can­didează pen­tru func­ţia de mem­bru ne­exe­cutiv se nu­mă­ră şi Victor Ciorbea, senator PNL şi fost pre­mier al Ro­mâniei în perioada 1996-1998. Vali­darea în func­ţie va avea loc marţi, 1 aprilie, în ple­nul Parla­mentului.

Astfel, dacă parla­men­tarii res­pectă ca­len­darul, pe 1 apri­lie ASF ar putea avea un nou preşedinte.

Aceasta ar fi cea de-a pa­tra validare a unui pre­şedinte al ASF, la mai puţin de un an de la înfi­inţare. În celelalte trei dăţi, Dan Radu Ruşanu a primit ok-ul Parlamentului. Instituţia a fost înfiinţată la finalul lunii aprilie 2013 prin comasarea a trei comisii de supra­ve­ghe­re, CNVM, CSSPP şi CSA, iar struc­tura de conducere s-a modificat de două ori, de fiecare dată fiind redus numărul de membri neexecutivi.

Scopul declarat al înfiinţării ASF a fost reducerea costu­rilor şi creşterea eficienţei supravegherii pieţelor finan­ciare, însă până acum autoritatea nu a atins niciunul din obiective.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 31.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO