Burse - Fonduri mutuale

Simtel Team sparge pragul de 200 mil. lei capitalizare la bursă după un raliu de 20,2% vineri, în a doua şedinţă. Creştere de 120% faţă de preţul din plasamentul privat

Simtel Team sparge pragul de 200 mil. lei capitalizare la...

Autor: Tibi Oprea

02.07.2021, 19:16 740

Acţiunile Simtel Team (simbol bursier SMTL), companie românească de inginerie cu activitate în energie regenerabilă, telecomunicaţii şi automatizare industrială, s-au apreciat în a doua şedinţă ca şi companie publică cu 20,2%, la preţul de 28,6 lei, emitentul ajungând la o capitalizare de 201 milioane de lei, potrivit datelor agregate de ZF de la Bursa de Valori Bucureşti.

Spre comparaţie, compania era evaluată în prospectul de listare la 92 de milioane de lei.

La acest preţ, acţiunile SMTL înregistrează un avans de 120% faţă de preţul de 13 lei pe unitate la care acestea au fost vândute în plasamentul privat derulat în mai 2021, potrivit calculelor realizate de ZF. Acest lucru înseamnă că în primele două şedinţe de tranzacţionare investitorii din plasamentul privat au înregistrat mai mult de o dublare a investiţiei la Simtel.

Rulajul cu acţiuni SMTL s-a ridicat vineri la 2,3 milioane de lei.

Compania fondată în 2010 de Iulian Nedea, Sergiu Bazarciuc şi Radu Vilău, foşti colegi în cadrul Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti, a încheiat prima sesiune ca şi companie publică la o capitalizare de 168 de milioane de lei după o “explozie” cu 83,1% a acţiunilor faţă de plasamentul privat, respectiv un rulaj de tranzacţionare de 8,4 mil. lei, al treilea cel mai ridicat din şedinţa de joi.

Listarea Simtel Team vine după derularea unui plasament privat de acţiuni în data de 27 mai 2021, prin care compania a strâns de la investitori 13,7 milioane de lei. Un număr de 154 de investitori individuali şi profesionişti au participat la plasamentul privat prin care compania a vândut 15% din capitalul social, respectiv 1 milion de acţiuni la un preţ de 13 lei pe unitate.

Capitalul strâns de la investitori va susţine investiţiile companiei în divizia de energie regenerabilă, precum şi dezvoltarea subdiviziei de distribuţie B2B de compo­nente şi materiale necesare în construcţia de proiecte de energie fotovoltaică. De asemenea, o parte din capital va fi utilizat pentru tranzacţii de tip M&A, iar restul pentru dezvoltarea de proiecte fotovoltaice şi a unei platforme de monitorizare şi operare a staţiilor de încărcare pentru maşinile electrice.

În următorii 7 ani, Simtel Team anunţă investiţii considerabile în construcţia de centrale fotovoltaice pentru clienţii din România. Pentru finanţarea acestor pro­iecte, compania ia în calcul atragerea în mod constant de capital de la investitorii activi pe piaţa de capital locală, prin majorări de capital sau emisiuni de obligaţiuni corporative.

Anterior plasamentului privat, fondatorii companiei au vândut unui număr de 41 de angajaţi 113.400 de acţiuni, la un preţ de 0,2 lei pe unitate, pentru a-i recompensa pentru sprijinul oferit în dezvoltarea afacerii. De asemenea, fondatorii au vândut şi un pachet de 25.200 de acţiuni, la un preţ egal celui din plasamentul privat, altor şase acţionari.

 

După închiderea plasamentului privat, cei trei fondatori au vândut 5% din capitalul social, respectiv 352.750 de acţiuni, către Pavăl Holding, vehiculul de investiţii al fraţilor Dragoş şi Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, la un preţ egal celui din plasamentul privat.

“Aşa cum se observă şi în memorandum, avem o relaţie mai veche cu Dedeman, lucrăm deja împreună la mai multe proiecte. Am făcut proiecte sociale împreună, dar am şi ajutat compania să îşi eficientizeze consumul de energie. Îmi aduc aminte în urmă cu câţiva ani, când l-am cunoscut pe Dragoş Pavăl, care mi-a spus că dacă ne gândim ca într-o bună zi să vindem o parte din companie către investitori să îi dăm un telefon pentru că îi place compania şi va dori să investească. După câţiva ani de zile, când a venit momentul, l-am sunat şi l-am întrebat dacă vrea să mai facă acest lucru şi mi-a răspuns aproape instantaneu că da“, a declarat Iulian Nedea la solicitarea ZF.

În urma acestor operaţiuni, cei trei fondatori Simtel - Iulian Nedea, Sergiu Bazarciuc şi Radu Vilău - deţin împreună un pachet de 78% din acţiunile companiei, în timp ce 2% este deţinut de angajaţii Simtel. Restul de 15% din companie este deţinut de 154 de investitori individuali şi profesionişti care au participat la plasamentul privat pentru acţiunile Simtel.

BT Capital Partners, divizia de investment banking şi pieţe de capital a Grupului Financiar Banca Transilvania, a asistat Simtel Team în plasamentul de listare şi în finalizarea tranzacţiei cu Paval Holding, iar Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) a asistat compania în aspectele juridice ale tranzacţiei. Cornerstone Communications a asistat şi va asista în continuare Simtel Team în calitate de Consultant Autorizat.

Compania a avut în 2020 afaceri de 42 mil. lei şi un profit net de 4 mil. lei. Din cifra totală de afaceri generată în 2020, 69% din venituri au provenit din proiecte în domeniul energiei regenerabile, 28% din proiecte de telecomunicaţii şi 2% din proiecte în domeniul automatizării industriale.

Pentru 2021 compania estimează venituri de aproximativ 60 milioane lei şi un profit net de 6,3 milioane lei. Veniturile sunt estimate să crească într-un ritm accelerat în următorii cinci ani, atingând 108 milioane lei în 2025 şi având o dinamică anuală medie de Ă21% între 2020 şi 2025. Această creştere a veniturilor este susţinută în principal de linia de business de energie regenerabilă, care este estimată să crească cu circa 26% anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO