Burse - Fonduri mutuale

SIF5 a mai luat 3% din Biofarm. Artio era pe picior de iesire

24.03.2010, 23:02 22

SIF Oltenia a cumparat ieri inca 3% din actiunile producatoruluide medicamente Biofarm Bucuresti (BIO) pentru 6,85 mil. lei (1,67mil. euro), majorandu-si participatia la 20%.

Pe Bursa s-a transferat peste 3,2% din capitalul companiei.Pretul actiunilor a urcat cu 1%, pe o piata in scadere, iarcapitalizarea se ridica la 62,6 mil. euro. Acesta este cel mai marepachet de actiuni Biofarm tranzactionat pe Bursa intr-o singura ziin ultimii doi ani.

Potrivit unor surse din piata, fondul de investitii americanArtio Global International Equity (fostul Julius Baer) a pus lavanzare in ultimele luni pachetul pe care-l detinea la Biofarm.Potrivit raportulului anual al fondului, de la 31 octombrie 2009,acesta mai detinea peste 40 de milioane de actiuni Biofarm,reprezentand 3,7% din capitalul companiei. Artio Global a maivandut la sfarsitul lui 2008 un pachet de circa 1,4% dinBiofarm.

"Julius Baer avea un pachet de actiuni la vanzare pe Biofarm.Tranzactiile care s-au realizat azi (ieri - n.red.) se apropie depachetul lor", au declarat ieri surse din piata.

Ieri, pana la inchiderea editiei, nu fusese publicata nicioraportare privind tranzactiile de ieri.

Printre investitorii mari care au mai vandut in ultima perioadaactiuni Biofarm se numara si Broker Cluj, care a decis sa-si reducaparticipatia dupa ce actiunile s-au triplat in ultimul an. Broker avandut in ultimele doua luni 0,67% din actiunile Biofarm pentru 1,6mil. lei (400.000 de euro).

Principalii cumparatori pe Biofarm au fost in ultimii aniSIF-urile, care au ajuns sa controleze 48% din companie. SIFOltenia (SIF2) are cea mai mare participatie, de peste 20%, urmatade SIF Banat-Crisana (SIF1), cu 15,3% si SIF Moldova, cu 11,4%.

Biofarm a inregistrat anul trecut un profit net de 19,6 mil. lei(4,78 mil. euro), insa conducerea companiei a propus ca acesta safie repartizat pentru acoperirea pierderilor din 2008, de 21,3 mil.lei, rezultate din deprecierea portofoliului de actiuni.

Compania si-a bugetat pentru acest an un profit net de 13,4 mil.lei, in conditiile in care se asteapta ca cifra de afaceri sastagneze in jurul nivelului de 79 mil. lei (19 mil. euro).

Biofarm are in vedere investitii de 20 mil. lei (4,9 mil. euro)pentru anul in curs din care aproape jumatate sunt pentruconstruirea unei noi hale de productie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO