Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile vand din actiunile Bancii Transilvania

25.07.2006, 19:52 17

SIF Transilvania a vandut vineri un pachet de 4,3 mil. actiuni ale Bancii Transilvania reprezentand peste 0,1% din capitalul bancii, pachet pe care a incasat 4,6 mil. lei (circa 1,3 mil. euro). Pachetul reprezinta circa 15% din actiunile detinute la banca.
Vanzarile realizate de SIF au provocat vineri o volatilitate ridicata pentru actiunile Bancii Transilvania si au produs la inchidere o scadere de 3%.
Vanzarile de vineri realizate de SIF reprezinta de fapt o continuare a tendintei unora dintre SIF-uri de a vinde din actiunile bancii, tendinta consemnata pe parcursul trimestrului doi.
Conform unei analize a societatii de brokeraj Prime Transaction, SIF Moldova a renuntat in trimestrul al doilea la un pachet de 0,8 mil. actiuni Banca Transilvania in valoare de 240.000 de euro, in timp ce SF Transilvania a vandut un pachet de 0,5 mil. actiuni, in valoare de circa 170.000 de euro.
Reprezentantii SIF Transilvania nu au putut fi contactati ieri pentru a comenta aceste tranzactii.
La finalul primului semestru SIF-urile detineau 15,7% din capitalul bancii astfel: SIF Banat-Crisana si SIF Oltenia cate 5%, SIF Moldova 4%, iar SIF Transilvania avea 1,74%.
Printre cele mai importante miscari din portofoliile a patru dintre SIF-uri in trimestrul al doilea se numara majorarea numarului de actiuni detinute la Petrom, conform analizei societatii de brokeraj. Cea de-a cincea SIF, Muntenia, nu a publicat inca structura portofoliului la finalul primului semestru.
Numarul de actiuni Petrom detinute de SIF Oltenia a crescut cu 9,8 milioane, pachet de actiuni care valoreaza pe piata circa 1,4 mil. euro, in timp ce la detinerea SIF Moldova la Petrom s-au adaugat 4,4 mil. actiuni, care valoreaza 640.000 de euro.
SIF Oltenia este unul dintre principalii actionari minoritari de la Petrom, cu o cota de 0,85% din capital, actiunile noi provenind dintr-o majorare de capital prin aport de numerar derulata de Petrom. SIF Moldova detine insa 0,1% din actiuni, majoritatea actiunilor intrate in portofoliu fiind achizitionate de pe piata.
SIF-urile au continuat sa investeasca in trimestrul al doilea in companii de marime medie de pe Bursa, printre cele mai active societatii fiind SIF Moldova.
Aceasta a cumparat actiuni Prodplast in valoare de circa 100.000 de euro, actiuni Biofarm in valoare de peste 200.000 de euro si actiuni Condmag in valoare de circa 400.000 de euro.
Pe de alta parte, SIF Banat-Crisana si-a orientat achizitiile de pe Bursa exclusiv catre Biofarm, unde a achizitionat aproape 13 mil. actiuni care valoreaza in prezent pe piata circa 2 mil. euro.
Pe langa actiunile Petrom intrate in portofoliu luna trecuta, SIF Oltenia a achizitionat in trimestrul trecut 2,6 mil. actiuni Rompetrol Rafinare (Petromidia), care valoreaza circa 60.000 de euro.
Principalele detineri ale SIF-urilor sunt pachetele de actiuni detinute la banci. SIF-urile detin impreuna circa 30% din BCR si 25% din BRD-SocGen, cele mai mari doua banci romanesti. Alaturi de acestea, SIF-urile mai detin participatii la cateva sute de societati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO