Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile si Broker Cluj au peste 100 mil. euro de cheltuit

SIF-urile si Broker Cluj au peste 100 mil. euro de cheltuit

Click pentru imaginea intreaga

18.06.2008, 19:03 25

Cele cinci SIF-uri listate pe Bursa si Broker Cluj (BRK) dispuneau la finele lunii mai de cash si bani in depozite la banci in valoare cumulata de 62,2 mil. euro (227,7 mil. lei), potrivit rapoartelor periodice transmise Bursei de Valori Bucuresti.
La 31 mai, aceleasi societati mai inregistrau creante, reprezentate in principal din dividendele pe care urmau sa le incaseze de la banci, ce se ridicau la 39,3 mil. euro (143,8 mil. lei).
Nu toate societatile de investitii financiare au inclus insa in contabilitate valoarea dividendelor pe care urmeaza sa le incaseze. SIF-urile primesc in acest an numai de la BCR si BRD dividende a caror valoare bruta se ridica la 59,1 mil. euro (215,8 mil. lei), o parte a acestor castiguri fiind cuprinse in rezultatele de la finele lunii anterioare ale unora dintre SIF-uri.
Astfel, profiturile brute ale SIF-urilor au urcat in luna mai cu 22,7 mil. euro (83,1 mil. lei), reprezentand circa 72% din castigul raportat de acestea pe primele patru luni ale anului. Dupa primele cinci luni din acest an, SIF-urile inregistrau profituri brute cumulate de 54,1 mil. euro (197,6 mil. lei).
Societatea de intermediere Broker Cluj, avea la finele lunii mai de asemenea disponibilitati importante, in suma de 4,6 mil. euro (aproape 17 mil. lei), valoarea creantelor detinute de companie la aceeasi data ridicandu-se la 5,9 mil. euro (21,4 mil. lei). Profitul brut al Broker Cluj dupa primele cinci luni din acest an se cifra la 0,87 mil. euro (aproape 3,2 mil. lei), in crestere cu circa 250.000 de euro (0,91 mil. lei), fata de luna anterioara.
Totusi, castigul realizat de societatea de brokeraj este de 5,1 ori mai scazut comparativ cu aceeasi perioada din 2007, cand aceasta se cifra la circa 4,5 mil. euro (16,3 mil. lei).
Societatile de investitii financiare au adoptat in acest an o politica mai prudenta privind plasamentele riscante, respectiv cele pe Bursa, in principal din cauza contextului nefavorabil de pe pietele internationale.
Cea mai activa in ultima perioada din punct de vedere al investitiilor pe Bursa este SIF Moldova, care a achizitionat recent actiuni Transelectrica in valoare de 2,3 mil. euro, si a ajuns la o participatie de 5% din actiunile Ceramica Iasi.
In primele patru luni, SIF-urile au investit pe Bursa si au adus aporturi la capitalul societatilor pe care le au in portofoliu in valoare de 27 mil. euro (100 mil. lei).
Titlurile societatilor de investitii financiare au crescut puternic ieri. SIF-urile au castigat intre 1,7% si 7,8%, in timp ce Broker a castigat 1,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO