Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile se uita spre noi maxime

06.10.2005, 19:45 14

Actiunile SIF Oltenia si-au reatins ieri maximul istoric de 1,91 lei/actiune, in timp ce SIF Moldova s-a apropiat de recordul de 1,62 lei/actiune. Tranzactiile cu actiunile celor doua companii si mai ales cu cele ale SIF Oltenia au dominat ieri piata.

Cu actiunile SIF Oltenia s-au derulat tranzactii de 7,9 mil. lei(2,2 mil. euro). O lichiditate in crestere au avut si titlurile SIF Moldova, in acest caz valoarea transferurilor fiind de 4,8 mil. lei (1,35 mil. euro).

"Atat cumparatorii mari straini, cat si cei locali isi concentreaza pozitiile pe cele doua SIF-uri. Exista de asemenea si un interes ridicat din partea romanilor care cauta alte variante de plasamente in conditiile scaderii drastice inregistrate de dobanzile la depozite bancare", a comentat Grigore Chis, manager de portofoliu la BT Asset Management. "Pana la finalul acestei saptamani atat SIF Oltenia, cat si Moldova isi vor depasi maximele istorice", a mai spus Chis.

Alti brokeri sustin ca motivatia celor care cumpara are la baza si asteptarile acestora in ceea ce priveste raportarea de catre SIF-uri a unor rezultate bune la 9 luni.

"In opinia mea, cresterea SIF-urilor este legata si de faptul ca s-au dat actiunile gratuite la Banca Transilvania. In urma acestei operatiuni, cel putin SIF Oltenia si Banat - Crisana au activele mult mai mari fata de luna august. Parerea mea e ca fata de finalul lui august, activele nete unitare ale celor doua SIF-uri sunt cu circa 10% mai mari. De asemenea, investitorii se asteapta ca rezultatele la 9 luni sa fie mai bune, mai ales tinand cont de faptul ca din ceea ce stiu eu actiunile primite gratuit de SIF-uri se inregistreaza ca profit, e drept la valoarea nominala. Plus ca se apropie si privatizarea BCR si e clar ca valoarea tranzactiei la care se va da prima banca din sistem va influenta si pretul la SIF. In conditiile in care aproximativ 30% din portofoliul SIF-urilor reprezinta ponderea detinerilor la BCR, valoarea la care se va vinde BCR va da in proportie de 80% si valoarea portofoliilor SIF", a precizat Octavian Molnar, presedintele IFB Finwest.

El mai spune ca singurele riscuri pentru piata in perioada urmatoare nu sunt generate nici de atitudinea investitorilor straini, nici de cea a romanilor fata de potentialul Bursei romanesti, ci de decizia guvernantilor referitor la chestiunea cu impozitul pe castigul de capital.

"Piata are tendinta de crestere cel putin pana in ianuarie - februarie anul viitor. Dar este foarte important modul in care guvernantii vor trata problema cu impozitul pe castigul de capital. Pe langa faptul daca se va mentine impozitul de 1% pentru cei care detin actiunile cel putin un an, conteaza foarte mult si daca impozitul se va aplica retroactiv. Daca se va aplica retroactiv pentru o perioada de cativa ani, de exemplu, foarte probabil vom asista la o cadere dramatica a pietei. Eu nu spun ca se va lua o astfel de decizie, ci doar ca exista acest pericol", a precizat Molnar.

"Eu nu cred ca se va aplica impozitul de 16% si pentru cei care detin actiunile pentru cel putin un an. Seful Comisiei Buget - Finante din Senat, Varujan Vosganian, a aratat ca inclina pentru mentinerea acelui 1%, Stere Farmache, directorul Bursei imreuna cu reprezentantii CNVM au sustinut tot acel impozit de 1%, asa ca ar fi absurd sa se ia o astfel de hotarare, care ar bulversa piata, mai ales cand principalii factori de decizie de pe piata de capital se arata impotriva", considera Chis.

Ieri s-au derulat si doua tranzactii speciale cu actiunile Antibiotice si cu cele ale Bancii Transilvania, mai mare fiind cea din cazul bancii, care a insumat 0,6 mil. euro.



Piata RASDAQ

Tranzactiile mari realizate ieri cu actiunile Biofarm si Ardaf au facut ca lichiditatea pietei Rasdaq sa sara peste 6 milioane de lei (1,7 milioane de euro).

Pe langa cele 82 de tranzactii comune realizate cu actiunile Biofarm, in valoare totala de 628.000 de lei (177.000 de euroo), miercuri s-a efectuat si o tranzactie speciala cu titlurile producatorului de medicamente.

Prin intermediul acesteia s-au transferat un numar de 10 milioane de actiuni Biofarm, reprezentand aproximativ 2,8% din capitalul social al companiei. Tranzactia s-a realizat la un pret de 0,39 lei/actiune, valoarea acesteia fiind de 3,9 milioane de lei (1,1 milioane de euro). In piata cotatia titlurilor Biofarm a oscilat pe parcursul sedintei intre 0,4 lei/actiune si 0,41 lei/actiune. In aceste conditii pretul de referinta s-a stabilit la un nivel de 0,405 lei/actiune, in crestere cu 1,4% fata de sedinta precedenta. Ieri, Consiliul de Administratie al producatorului de medicamente a convocat Adunarea Generala pentru a informa actionarii cu privire la rezultatele financiare inregistrate de companie in primele noua luni si pentru a pregati listarea la Bursa de Valori Bucuresti.

Actiunile societatilor de asigurari si-au continuat evolutia oscilanta din ultimele sedinte, transferuri mai mari realizandu-se ieri cu titlurile Ardaf, valoarea totala a acestora depasind 457.000 de lei (128.800 de euro). Pe fondul presiunii la cumparare cotatia actiunilor societatii de asigurare - reasigurare a atins ieri un maxim de 0,315 lei/actiune, dupa ce la inceputul sedintei titlurile Ardaf se transferau la un pret de 0,295 lei/actiune. Ultimul transfer cu actiunile societatii clujene s-a realizat la un pret de 0,312 lei/actiune, in crestere cu 5,8% fata de sedinta anterioara.

O crestere mai importanta au inregistrat ieri actiunile companiei Asigurarea Romaneasca - Asirom, listate la Categoria a II-a, cotatia acestora castigand ieri 7,3% pe fondul unor tranzactii in valoare totala de peste 48.000 de euro. Pretul titlurilor Asirom a crescut treptat pe parcursul sedintei, de la 0,485 lei/actiune pana la 0,515 lei/actiune, nivel la care s-a realizat si ultimul transfer cu actiunile companiei de asigurari.

La Categoria I cele mai trazactionate au fost inca o data titlurile operatorului portuar Socep Constanta cu un rulaj de peste 128.500 de lei (36.200 de euro). De aceasta data cotatia titlurilor nu a mai coborat sub 0,26 lei/actiune, atingand un maxim zilnic de 0,265 lei/actiune. Ultimul transfer cu titluri Socep s-a realizat la un pret de 0,263 lei/actiune, in crestere cu 0,4% fata de sedinta anterioara.

Pe fondul unor schimburi in valoare totala de 14.700 de lei (4.100 de euro), o apreciere importanta au inregistrat si titlurile companiei Electromagneti-ca Bucuresti. Ultimul transfer cu actiuni Electromagnetica s-a realizat la un pret de 0,354 lei/actiune, cu 4,1% mai mare decat in ziua precedenta.

stelian.vezentan@zf.ro ; catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO