Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile se grabesc sa-si numeasca membrii in Consiliul de Supraveghere al BCR, dupa demisia lui Danila

SIF-urile se grabesc sa-si numeasca membrii in Consiliul de Supraveghere al BCR, dupa demisia lui Danila

Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania, va candida probabil pentru un loc in Consiliul BCR.

25.10.2007, 18:40 23

Societatile de investitii financiare (SIF) vor sa ajunga, pana la sfarsitul anului, la un acord pentru numirea
a doi reprezentanti in Consiliul de Supraveghere al BCR, intrucat, prin demisia presedintelui executiv Nicolae Danila, au ramas foarte putini romani in conducerea bancii.
Claudia Madrega - Mediafax
"Nu am ajuns inca la un acord privind reprezentarea SIF-urilor in Consiliul de Supraveghere al BCR, dar probabil ne vom intalni in curand, avand in vedere demisia lui Danila. Daca Daianu (Daniel Daianu, membru in Consiliul BCR, n.r.) va fi ales europarlamentar, practic nu va mai fi niciun roman in conducerea bancii. Pana la sfarsitul anului trebuie sa rezolvam problema, este in interesul SIF (...) Este o situatie de disconfort ca niciun reprezentant al actionarilor minoritari sa nu fie prezent in Consiliul BCR", a declarat presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala.
Danila a demisionat marti din functia de presedinte executiv al BCR si va fi inlocuit, incepand cu
1 decembrie, de vicepresedintele executiv al bancii Manfred Wimmer, care a condus echipa responsabila de achizitia BCR de catre Erste Group.
Consiliul de Supraveghere al BCR are sapte posturi, dintre care doua revin celor cinci societati de investitii financiare.
Posturile SIF-urilor in Consiliul de Supraveghere al BCR au ramas vacante dupa ce mandatele lui Teodor Mihaescu (din partea SIF Muntenia) si Fercala (SIF Transilvania) au expirat, insa nu exista o limita de timp pentru numirea altor reprezentanti ai SIF, fiind asigurate conditiile de cvorum.
SIF-urile nu au ajuns la un consens, astfel ca la adunarea generala a actionarilor (AGA) BCR din 23 aprilie au venit cu propuneri patru dintre cele cinci societati de investitii financiare, respectiv Sorin Turtoescu (SIF Moldova), Tudor Ciurezu (SIF Oltenia), Mihai Fercala (SIF Transilvania) si Petre Pavel Szel (SIF Muntenia). In aceste conditii, reprezentantii Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, au anuntat ca nu sustin nicio propunere pana cand toate cele cinci SIF-uri nu se inteleg asupra a doi reprezentanti. De altfel, austriecii au explicat ca nu au o problema, intrucat Consiliul de Supraveghere poate functiona si cu doar cinci membri, pana la numirea celor doi reprezentanti ai SIF.
"Din punctul de vedere al SIF, Erste nu are niciun rol in acest joc. Potrivit protocolului si actului constitutiv al bancii, SIF trebuie sa aiba doi reprezentanti in consiliul BCR. Ca bancii Erste ii plac sau nu, trebuie sa-i voteze, nu are ce face. Este adevarat ca Erste poate avea predilectii pentru anumite persoane. Depinde de SIF cati candidati va prezenta. Daca vor fi numai doi, actionarul majoritar, Erste, va trebui sa-i voteze. Daca vor fi mai multi candidati, pot sa aleaga. Daca se ajunge la un acord intre SIF, Consiliul de Supraveghere al BCR se poate completa cu doi reprezentanti ai societatilor de investitii financiare, iar la prima AGA BCR poate avea loc validarea sau invalidarea lor", a explicat Fercala.
El a precizat ca nu a luat inca o decizie, dar ca, probabil, va candida pentru un loc in Consiliul BCR.
Consiliul de Supraveghere al BCR este condus de Andreas Treichl, director general al Erste Bank, iar ceilalti membri, toti reprezentanti ai bancii austriece, sunt Peter Kisbenedek, vicepresedinte al Consiliului, Herbert Juranek, Bernhard Spalt si Daniel Daianu.
Pe de alta parte, dupa demisia lui Danila, austriecii au devenit majoritari si la nivelul conducerii executive. Comitetul Executiv va fi condus, temporar, de Manfred Wimmer, actualul vicepresedinte executiv. Ceilalti membri sunt Jean Andronie (vicepresedinte executiv, responsabil cu activitatea de corporate), Oana Petrescu (vicepresedinte executiv pe partea de operatiuni), Martin Skopek (vicepresedinte executiv, retail & private banking) si Helmuth Hintringer (vicepresedinte executiv, financiar si riscuri).
La randul sau, Petre Pavel Szel, presedintele SAI Muntenia Invest, societatea de administrare a SIF Muntenia, si-a exprimat speranta ca pana la sfarsitul anului se va lua o decizie privind persoanele care vor reprezenta cele cinci SIF-uri in Consiliul de Supraveghere al BCR.
El a precizat ca este prematur sa spuna daca isi va mentine candidatura, decizia urmand sa fie luata in functie de discutiile care vor urma.
Presedintele SIF Banat-Crisana, Ioan Cuzman, a declarat ca intentioneaza sa mearga, in prima jumatate a lunii noiembrie, la Viena pentru a discuta cu reprezentantii Erste problema posturilor SIF din Consiliul BCR.
"Vreau sa vad numai cum este privita de oficialii Erste problema reprezentarii SIF in Consiliul de Supraveghere al BCR. Imi asum rolul de mediator, nu de arbitru. Trebuie sa rezolvam aceasta problema", a spus Cuzman.
Presedintii societatilor de investitii financiare s-au intalnit de mai multe ori pentru a negocia cele doua locuri care le revin in Consiliul de Supraveghere de la BCR, dar nu au ajuns la o intelegere.
BCR este cea mai mare banca din Romania, cu active de peste 16 miliarde de euro la sfarsitul primului semestru. SIF-urile detin circa 30% din capitalul institutiei de credit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO