Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile nu se dezmint si mai pierd 2% pe Bursa

14.05.2008, 17:26 11

SIF-urile au inregistrat ieri noi corectii pe Bursa, pe fondul unei lichiditati destul de reduse, in conditiile in care cei mai multi indici europeni afisau cotatii in scadere.
Indicele BET-FI a coborat ieri pentru a patra sedinta consecutiva pe Bursa, perioada in care s-a depreciat cu peste 10%, atingand noi mimime pentru acest an.
Corectiile au venit si ca urmare a trecerii datei la care investitorii puteau beneficia de actiunile gratuite oferite in acest an de societatile de investitii financiare.
SIF-urile au ajuns astfel sa fie tranzactionate la niveluri de pret comparabile cu cele din luna septembrie din anul 2006, brokerii ferindu-se sa faca pronosticuri cu privire la evolutia acestora in continuare.
"Din punctul de vedere al portofoliului de actiuni pe care SIF-urile il detin si evolutia acestuia fata de anul trecut nu justifica corectiile acestea drastice de pe piata. Pe de alta parte SIF-urile sunt asimilate unei industrii care sufera din greu in acest moment si care au perspective destul de incerte, cel putin pe termen scurt", spune Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.
Cel mai mult au pierdut titlurile SIF Muntenia, care s-au depreciat ieri cu 3,2%, pe fondul unor tranzactii foarte reduse, de circa 480.000 de euro (1,7 mil. lei).
Cele mai tranzactionate ieri au fost actiunile Bancii Transilvania, care au inchis sedinta la acelasi pret din sedinta precedenta, pe fondul unor tranzactii de peste 3 mil. euro (11mil. lei), respectiv o treime din rulajul pietei.
Ieri a fost si ultima zi in care actionarii puteau beneficia de actiunile gratuite emise de banca in cadrul operatiunii de majorare a capitalului, titlurile Bancii Transilvania urmand sa se corecteze astazi in concordanta cu modificarea capitalului social.
Indicele BET a inregistrat marti o apreciere nesemnificativa, acesta fiind tras in sus de avansul de 3,4% al titlurilor BRD.
Actiunile din domeniul petrolier, Rompetrol Rafinare si Petrom, au adaugat 0,8% si respectiv 0,2%.
Titlurile Broker Cluj au consemnat ieri o corectie severa, de aproape 12%, dupa ce aceste titluri s-au depreciat puternic in ultimele sedinte.
Actiunile Erste Bank au castigat 0,5%, pe un volum care le-a plasat in topul rulajelor.
Titlurile Artrom au pierdut ieri inca 9,3%, pe fondul unor tranzactii foarte scazute, o depreciere importanta consemnand si actiunile Flamingo International, acestea pierzand 5,2% din valoare.
Actiunile din domeniul utilitatilor Transgaz si Transelecrica s-au corectat ieri cu 0,7% si respectiv 1,7%.
"Societatile unde investitorii institutionali detin pozitii importante au fost cele mai afectate de scaderile actuale. Evolutia Bursei in urmatoarea perioada este foarte incerta. Lipsa intrarilor de numerar pe piata se vede foarte clar la ora actuala, desi pe anumite niveluri de pret investitorii gasesc contraparte", considera Rares Nilas.
Principalii indici europeni au revenit pe plus spre inchiderea sedintei de ieri, dupa un raport cu privire la piata de retail din SUA.
Astfel, indicele german DAX avansa cu 0,6%, cel francez CAC 40 castiga 0,7%, iar indicele englez FTSE 100 se afla la acelasi nivel din ziua anterioara.
adrian.cojocar@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO