Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile, luate de val

07.11.2003, 00:00 12

Dupa un inceput de sedinta care nu anunta nimic spectaculos, actiunile celor cinci societati de investitii financiare au inregistrat un salt brusc, cresterile ajungand pana la 4%. Ascensiunea a venit pe fondul aparitiei unor ordine mari de cumparare.
Cresterea s-a mai estompat la finalul sedintei astfel ca fiecare SIF a incheiat ziua cu o crestere de 50 de lei a pretului actiunilor. Indicele BET-FI, care urmareste evolutia acestor societati a urcat cu 1,6%.
Cele mai tranzactionate au fost actiunile SIF Oltenia, care au inregistrat operatiuni in valoare de 4,2 miliarde de lei. In cea mai mare tranzactie a zilei s-a transferat un pachet de 0,1% din actiunile acesteia. Cotatia de inchidere a fost de 2.650 lei/actiune, dupa ce pretul ajunsese pana la 2.700 lei/actiune.
SIF Moldova a inregistrat tranzactii in valoare de 2,5 miliarde de lei. Cotatia a urcat la finalul zilei cu 2% pana la 2.700 lei/actiune.
Actiunile companiei de constructii Impact Bucuresti au atins ieri cel mai mic pret de dupa ultima majorare de capital, 4.050 lei/actiune. Aceasta a fost si cotatia de inchidere, cu 2,4% mai mica fata de cea anterioara. Actiunile companiei au inregistrat tranzactii in valoare de 2,7 miliarde de lei.
Cu exceptia actiunilor SIF si a celor ale Impact, numarul companiilor care au inregistrat variatii de pret a fost redus. Intre companiile ale caror cotatii au stationat s-au numarat Petrom si cele doua banci, BRD si Transilvania.  Valoarea tranzactiilor cu actiunile celor trei companii, cele mai mari de la Bursa, nu a depasit 600 milioane de lei. Indicii BET si BET-C au inchaiat ziua cu scaderi minore. Valoarea tranzactiilor a continuat sa fie redusa, actiunile transferate ieri insumand 16,2 miliarde de lei.
Una din cele mai importante scaderi de pret a apartinut actiunilor producatorului de bere Bermas Suceava. Titlurile acestuia au coborat la finalul zilei la 14.500 lei/actiune, pret cu 3,3% mai mic fata de cel anterior. Azomures a pierdut ieri 2,3% fata de cotatia anterioara si a ajuns la 2.100 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu actiunile producatorului de ingrasaminte chimice a fost de 400 milioane de lei.
Actiunile producatorului de motoare si generatoare electrice Electroputere Craiova au urcat, in schimb, cu 5% fata de cotatia de miercuri. Ultima tranzactie a zilei s-a realizat la 1.030 lei/actiune.



Piata Rasdaq
Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) si-au continuat ieri ascensiunea puternica, ajungand pana la 54.000 lei/actiune, cel mai mare pret atins din 1996, cand a inceput tranzactionarea actiunilor pe piata de capital. Pretul actiunilor a crescut de peste opt ori in ultimii doi ani.
Actiunile Petromidia au urcat ieri cu 2,8% fata de pretul mediu anterior. Valoarea tranzactiilor a fost de 461 milioane de lei. Tendinta puternic ascendenta a actiunilor a fost declansata de rezulvarea problemei datoriilor istorice ale companiei, care urmeaza sa fie transformate in obligatiuni.
Tot la categoria I, actiunile producatorului de motoare electrice Ana Imep Pitesti au inregistrat o corectie negativa. Pretul mediu a pierdut 3,4% fata de miercuri. Tranzactiile, in valoare de 173 milioane de lei, s-au realizat la preturi cuprinse intre 2.500 si 2.700 lei/actiune.
Actiunile companiei de prelucrare a aluminiului Alprom Slatina au inregistrat un salt de 8%, desi valoarea tranzactiilor a fost extrem de redusa. Singura tranzactie s-a realizat la 40.000 lei/actiune.
Actiunile producatorului de lactate Napolact Cluj au facut obioectul a 20 de tranzactii in valoare de 461 milioane de lei. Cotatia a ramas pe tot parcursul sedintei la valoarea anterioara, de 43.000 lei/actiune. O lichiditate ridicata au inregistrat si actiunile Industria Laptelui Dambovita, cu 16 tranzactii in valoare de 416 milioane de lei. Cotatia a urcat la inchidere pana la 20.000 lei/actiune, iar pretul mediu a castigat 23%. SIF Oltenia, principalul actionar al companiei si-a consolidat in ultimele luni pozitia majoritara prin cumparari de pachete de pe piata. Societatea de investitii financiare detine 70% din actiunile Industria Laptelui.
Argus Constanta a mai pierdut jumatate de procent din cotatia medie a actiunilor. Cele 11 tranzactii ale zilei s-au realizat la preturi cuprinse intre 186.000 si 190.000 lei/actiune. Valoarea tiltlurilor transferate a fost de 352 milioane de lei.



ZF, premiat de brokeri
Ziarul Financiar a primit miercuri Premiul de excelenta privind capacitatea de analiza a informatiilor din piata de capital, in cadrul Galei Premiilor Pietei de Capital. Premiul a fost acordat pe baza votului brokerilor. Gala, aflata la a doua editie, a fost organizata de Bursa de Valori Bucuresti si Bursa Electronica RASDAQ. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO