Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile incearca o revenire, dar brokerii raman prudenti

14.06.2006, 00:00 15

SIF-urile au inregistrat ieri o revenire dupa caderea puternica de luni, castigand in medie 4%. Aprecierea de pret a fost insotita si de o crestere a lichiditatii, dar brokerii spun ca nu se asteapta la o reluare a tendintei de crestere cel putin pana la finalul acestei luni.

Celelalte actiuni mari de pe piata au inregistrat declinuri usoare, actiunile Bancii Transilvania si BRD pierzand 0,5-0,6%, in timp ce actiunile Petrom si Rompetrol Rafinare au suferit scaderi de 1% si, respectiv, 1,4%.

Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost cele ale SIF Oltenia, cu un rulaj de peste 8 milioane de lei (2,2 mil. euro), urmate de titlurile SIF Moldova, care au facut obiectul unor transferuri de circa 5 milioane de lei (1,4 mil. euro). Actiunile acestor SIF-uri au inregistrat cresteri de peste 4%, care nu au reusit insa sa anuleze scaderea puternica de la inceputul saptamanii.

"Cresterile inregistrate de SIF-uri, care de fapt, sunt reveniri, nu inseamna nimic. Piata ramane in continuare pe o tendinta de scadere. E greu totusi de prognozat ce se va intampla pe termen scurt", spune Octavian Molnar, directorul general adjunct al IFB Finwest.

"Daca piata se va stabiliza saptamana aceasta si incepe o revenire s-ar putea sa asistam la trecerea pe un trend ascendent, dar totusi eu nu cred ca se va intampla acest lucru in lipsa unor informatii pozitive de natura sa impulsioneze piata", a adaugat Molnar.

Directorul de la IFB Finwest a mai spus ca nu se asteapta la reluarea trendului ascendent al pietei pana la finalul acestei luni. "Ma astept cel mult la o stabilizare", a precizat Molnar.

Bursa romaneasca a incercat ieri o stabilizare facand nota discordanta fata de pietele din regiune. Bursele din Austria, Cehia si Ungaria au fost afectate din nou de scaderi importante, de cateva procente. Indicii BET si BET-C ai bursei romanesti au inregistrat ieri scaderi nesemnificative.



Actiunile SIF Oltenia au mai recuperat ieri din pierderea suferita in sedinta de luni, castigand 4,32%, dupa o sedinta agitata. Aceste titluri au avut o lichiditate in crestere, facand obiectul unor operatiuni in valoare de peste 8 mil. lei (2,28 mil.euro). "Pana la sfarsitul saptamanii ma astept sa le vedem un pic mai sus decat cursul de inchidere de la sfarsitul saptamanii trecute", considera Valentin Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj EuroInvest Vision.



Titlurile SIF Transilvania au crescut cu 3%, punand capat unei saptamani de scaderi continue. Cresteri similare au inregistrat si celelalte SIF-uri, indicele BET-FI, care urmareste evolutia acestor societati, urcand cu aproape 4%. "La inchiderea sedintei ordinele de cumparare pe mai toate SIF-urile erau de 4,5 ori mai ridicate decat cele la vanzare", a declarat Valentin Ionescu. Tranzactiile cu aceste actiuni s-au ridicat la 3,8 milioane de lei (1,08 milioane de euro).



Actiunile Bancii Transilvania si-au continuat tendinta usoara de scadere din ultimele zile, pierzand aproape 0,6%. Scaderi similare au consemnat si celelalte titluri lichide, cu exceptia SIF-urilor. "In urmatoarea luna ma astept ca titlurile Bancii Transilvania sa evolueze pe un trend usor crescator, prin prisma rezultatelor la sase luni, care ma astept sa fie bune", crede Valentin Ionescu. Ultima tranzactie cu actiunile bancii s-a perfectat la pretul de 0,87 lei/actiune.



Titlurile Impact au pierdut 0,9%, ajungand la 0,435 lei/actiune, dupa ce pe parcursul sedintei de ieri cursul atinsese un minim de 0,402 lei/actiune, in scadere cu 8,5% fata de ultimul pret de luni. Unii brokeri cred ca scaderea dramatica de luni a SIF-urilor i-a facut pe investitori sa se teama ca aceasta s-ar putea propaga si pe celelalte titluri si de aceea au preferat sa vanda. Pana la finalul sedintei, evolutia actiunilor Impact s-a stabilizat. Tranzactiile derulate cu aceste actiuni au fost scazute.



Actiunile Azomures au pierdut aproape 2,8% in sedinta de ieri, pe fondul unor tranzactii foarte scazute, de 15.000 de lei (4.200 de euro). Cursul Azomures a scazut ieri pana la un nou minim pentru acest an, de 0,161 lei/actiune, pana la inchidere pretul mai revenindu-si. Ultima tranzactie s-a facut la pretul de 0,175 lei/actiune. "Actiunile Azomures raman o investitie riscanta si eu nu le-o recomand investitorilor pe termen mediu si lung", spune Octavian Molnar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO