Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile evalueaza diferit participatiile detinute la BCR. SIF4 si SIF2 dau cu 30 mil. euro mai mult

26.01.2009, 18:15 53

SIF Muntenia (SIF4) si SIF Moldova (SIF2) si-au evaluat in decembrie participatiile detinute la BCR la 300 mil. lei (75 mil. euro), cu 116 mil. lei (30 mil. euro) mai sus decat celelalte trei SIF-uri, conform raportarilor transmise Bursei de Valori Bucuresti.
Astfel, SIF4 si SIF2 evalueaza BCR la 1,25 mld. euro, in timp ce SIF1, SIF3 si SIF5 pleaca de la o valoare de 760 mil. euro pentru BCR. La finele lui noiembrie, toate SIF-urile aveau aceeasi evaluare pentru BCR, de 760 mil. euro. Asta in conditiile in care CNVM cere evaluarea "conservatoare" a participatiilor SIF-urilor in companii nelistate pe baza valorii contabile. In 2005, la privatizare, BCR a fost evaluata la 6 mld. euro, cu mult peste valoarea trecuta in portofoliile SIF, dar intre timp bancile au inregistrat pierderi mari pe burse, ajungand sa se tranzactioneze la niveluri apropiate de valoarea contabila.
Evaluarea participatiei la BCR, unul dintre principalele active ale SIF-urilor, este unul dintre pasii esentiali in evaluarea activelor SIF, fiind urmarita cu interes de investitorii pe Bursa in ultimii ani. Diferitele estimari privind evaluarea BCR au determinat oscilatii importante ale preturilor SIF pe Bursa. Listarea BCR, programata pentru acest an, conform contractului de privatizare, ar putea aduce mai multa transparenta in ceea ce priveste valoarea SIF-urilor, insa reprezentantii acestor societati cred ca procesul ar putea fi amanat.
"Noi am evaluat valoarea bancii dupa valoarea activului net, conform regulilor CNVM privind bancile netranzactionate. Evaluarile se realizeaza pe fondul rapoartelor lunare pe care BCR le trimite atat Bancii Nationale, cat si noua. Toate SIF-urile au o detinere de 6% in cadrul BCR, mai putin SIF Oltenia, care detine o participatie de 6,12% in cadrul bancii, deci valoarea pe actiune ar trebui sa fie in mod normal apropiata", spune Petre Szel, presedintele SIF Muntenia (SIF4).
DiferenTele de evaluare sunt semnificative si s-au reflectat in valoarea activelor nete ale SIF la finele anului trecut. SIF4 a raportat cea mai mica scadere de activ in 2008, de 36%, in timp ce SIF Oltenia (SIF5) a inregistrat o scadere de 59%.
Analistii sustin insa ca diferentele nu-i influenteaza foarte mult pe investitori. "In general investitorii mari au tinut cont pana acum de propriile evaluari la SIF-uri, iar raportarile acestora conform normelor CNVM au fost mai mult orientative", spune Andreea Gheorghe, seful departamentului de analiza al Intercapital Invest.
Valoarea actiunilor BCR estimata de SIF2 si SIF4 la sfarsitul lunii decembrie se ridica la 6,3 lei/actiune, in vreme ce SIF Transilvania (SIF3) si SIF Oltenia (SIF5) vad un pret de 3,84 lei/actiune pentru titlurile BCR. In aceeasi luna, SIF Banat-Crisana vede un pret de 4,13 lei/actiune pentru actiunile bancii.
Companiile nelistate sunt evaluate in portofoliul SIF prin aplicarea unui coeficient cuprins intre 50% si 100% din valoarea contabila, in functie de detinerea in societatea evaluata. Avand in vedere valorile P/B la care sunt tranzactionate in prezent bancile listate, acest coeficient poate parea in prezent mare pentru evaluarea BCR din portofoliu", spune Andreea Gheorghe, seful departamentului de analiza la Intercapital Invest. In prezent, multe dintre actiunile de pe Bursa au ajuns sa se tranzactioneze la preturi mai mici decat valoarea contabila, ca in cazul Bancii Transilvania (TLV) care a ajuns pe Bursa la 78% din valoarea cotabila (P/B de 0,78), in timp ce BRD se tranzactioneaza cu 38% peste valoarea contabila.
Ea este de parere ca in contextul actual cresterea valorii activului net la SIF si imbunatatirea indicatorului P/VUAN nu mai are un impact atat de mare asupra evolutiei actiunilor SIF la Bursa, mai ales daca societatile din portofoliu nu au cunoscut intre timp ceva spectaculos in activitate.
"Indicatorul P/VUAN prezinta oricum valori foarte mici atat timp cat media acestuia pentru cele cinci SIF-uri este de aproximativ 0,25", spune Gheorghe.
La 31 decembrie, SIF Oltenia a raportat un activ net de 1,1 mld. lei (0,3 mld. euro), cu circa 261 mil. lei (70,9 mil. euro) sub activul inregistrat de SIF Muntenia (SIF4) anul trecut, de aproape 1,4 mld. lei (380 mil. lei). Din aceasta diferenta, aproape jumatate este realizata in modul in care cele doua societati au evaluat valoarea de piata a BCR.
"Evaluarea diferita a BCR poate induce in eroare o parte din investitori. Cine investeste pe termen lung se uita in principal la activele nete ale unei societati, iar o diferenta mare intre activele SIF-urilor conteaza. In orice caz, nu exista niste reglementari clare si nici nu se specifica exact modul in care se realizeaza aceste estimari", spune Adrian Danciu, analist la Broker Cluj.
El este de parere ca plusul de 116 mil. lei (30 mil. euro) oferit de o parte din SIF-uri bancii reprezinta o valoare semnificativa, in conditiile in care capitalizarea SIF Oltenia de exemplu este de 276 mil. lei (64,4 mil. euro).
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO