Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile doboara noi recorduri pe Bursa

24.05.2007, 19:15 13

Bursa a continuat evolutia pozitiva, inregistrand ieri noi cresteri la nivelul principalilor indici, in conditiile unei lichiditati peste media ultimelor sedinte.
Indicele BET-FI a urcat cu 1,3%, dupa ce in sedinta precedenta atinsese un nou maxim istoric, de 72.000 de puncte, pe parcursul zilei de ieri acesta reusind sa depaseasca pragul de 73.500 de puncte.
"Investitorii asteapta un raspuns cu privire la initiativa de majorare a pragurilor de detinere. SIF Transilvania a facut o figura frumoasa si sunt sigur ca si celelalte societati de investitii vor veni cu surprize placute si vor gasi modalitati de a-si capitaliza profitul", spune Nicolae Rusu, directorul societatii de brokeraj Orizont Vest.
Cele mai tranzactionate din piata au fost actiunile SIF Banat-Crisana, care au castigat aproape 1% pe un rulaj de 2 milioane de euro (6,7 milioane de lei).
Titlurile SIF Muntenia au continuat sa se aprecieze puternic, inchizand ziua cu o crestere de 3,6%, dupa ce aceste actiuni au sarit pe parcursul sedintei cu aproape 6%.
De la inceputul lunii martie, actiunile SIF au castigat in medie 33%, dupa corectiile din primele luni ale acestui an, astfel ca de la inceputul anului acestea inregistreaza un avans de circa 15%.
Valoarea tranzactiilor pe Bursa s-a ridicat la circa 18 milioane de euro, exceptand tranzactia speciala cu actiuni Oltchim.
Indicele BET a avansat cu 0,4%, sustinut de cresterile inregistrate de titlurile Petrom, care au plusat cu 1,9% si cele ale Bancii Transilvania, cu un avans de 1,4%.
Titlurile BRD au stagnat la nivelul pietei, iar actiunile Rompetrol Rafinare au pierdut 0,2%.
Cresteri de peste 4% au consemnat actiunile Excelent, Impact si Vrancart, pe rulaje nu foarte ridicate insa.
Multi brokeri sunt de parere ca in acest an evolutia Bursei va fi una mult diferita de cea a anilor precedenti, ca urmare a interesului ridicat dat de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
"Cred ca trendul este in continuare unul crescator si interesul se va mentine pe Bursa si pe perioada de vara, pentru ca este un an cu totul diferit datorita faptului ca acum suntem membri ai Uniunii, ceea ce face piata noastra mai atractiva pentru investitorii straini", spune Nicolae Rusu.

Actiunile SIF Banat-Crisana au fost cele mai tranzactionate ieri, acestea castigand 0,9%, pe un rulaj de 2 mil. euro (6,7 mil. lei). Societatea de investitii financiare a inregistrat in luna aprilie o crestere de 4% a activelor nete pana la 1,64 miliarde de lei (501 mil. euro), raportand pentru aceeasi perioada un profit de 38,4 milioane de lei (11,7 mil. euro). Aceste titluri au intrat in ultimele luni pe un trend ascendent, apreciindu-se de la jumatatea luni martie cu circa 24%. Cu toate acestea, de la inceputul anului actiunile SIF Banat-Crisana au adus un randament de doar 2%. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a realizat la un pret de 3,35 lei/actiune.

Titlurile producatorului de dulciuri Excelent au avansat cu peste 4%, pe fondul unor tranzactii in valoare de 0,13 milioane de euro (0,45 milioane de lei). Aceste titluri au inregistrat una dintre cele mai bune evolutii in acest an, de la jumatatea lunii februarie cotatia Excelent urcand de aproape trei ori, pe fondul rezultatelor bune raportate de societate. Compania a raportat in trimestrul patru al anului trecut un profit net de 14,5 mil. lei (4,1 mil. euro), aproape de estimarile companiei pentru tot anul 2006. Producatorul de ciocolata Kandia-Excelent a raportat in 2006 un profit in crestere de peste patru ori, de la 6,6 mil. lei (1,6 mil. euro) in 2005 la peste 26,6 mil. lei (7,5 mil. euro) anul trecut.

Actiunile Vrancart Adjud au sarit ieri cu 4,5%, pe un rulaj de 0,1 milioane de euro (0,3 milioane de lei). "Valoarea actiunilor nu a ajuns nici la pretul la care acestea au fost cotate la listare acum doi ani, de 1.500 de lei, in conditiile in care compania s-a mentinut pe profit", precizeaza Nicolae Rusu, directorul societatii de brokeraj IFB Invest. Producatorul de hartie si carton Vrancart Adjud a raportat pentru primul trimestru din acest an un profit net de 1,81 milioane de lei (0,53 milioane de euro). La inchiderea sedintei de ieri, actiunile Vrancart erau cotate la pretul de 0,139 lei/actiune, cu 28% peste nivelul de la finele anului trecut.

Titlurile Remarul 16 Februarie au castigat miercuri 3,8%, acestea numarandu-se printre cele mai tranzactionate de pe piata RASDAQ, cu un rulaj de 0,38 milioane de euro (1,2 milioane de lei). Actiunile companiei specializate in repararea materialului rulant au sarit de peste patru ori de la inceputul acestui an, si pe fondul rezultatelor bune raportate. Astfel, compania a inregistrat in primele trei luni ale acestui an o crestere a afacerilor cu 112%, la 4,67 mil. euro (15,8 mil. lei), iar profitul a avansat pana la 0,35 mil. lei, de la un castig de 27.800 lei in aceeasi perioada din 2006. Actiunile Remarul 16 Februarie au inchis sedinta la un pret de 52 lei/actiune.

Actiunile Electromagnetica au sarit ieri cu peste 22%, pe fondul unor tranzactii nu foarte ridicate insa de 0,2 milioane de euro (0,7 milioane de lei). Aceste titluri au castigat circa 66% de la inceputul acestei luni si si-au dublat valoarea pe parcursul acestui an. Producatorul de aparatura si instrumente de masura a realizat in primele trei luni o cifra de afaceri de 43,1 milioane de lei (12,7 milioane de euro), in urcare cu 25,7% comparativ cu aceeasi perioada din 2006, si un profit net dublu, de circa 774.000 de lei (circa 228.000 euro). Ultimul pret la care actiunile Electromagnetica s-au transferat ieri pe piata RASDAQ a fost de 1,98 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO