Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile, deadline oficial până pe 23 iulie 2020 pentru a elimina pragul de deţinere de 5%. Acestea încep deja să convoace acţionarii

SIF-urile, deadline oficial până pe 23 iulie 2020...

Autor: Liviu Popescu

23.01.2020, 18:45 489

Legea fondurilor alternative de investiţii (FIA), cea care elimină pragul de deţinere de 5% dintr-o societate de investiţii financiare (SIF), considerat ultima frontieră pentru aceste societăţi, a intrat în vigoare pe 23 ianuarie 2020.

Acest lucru înseamnă că SIF-urile au la dispoziţie şase luni să-şi adapteze statulul la nouă legislaţie, adică până pe 23 iulie 2020, arată datele agregate de ZF.

De altfel joi la bursa de la Bucureşti au fost publicate primele convocatoare pe marginea acestui subiect la SIF Muntenia şi SIF Banat Crişana.

Cu alte cuvinte, din vara anului 2020 încoace, participanţii la piaţa de capital ar putea vedea o concentrare mult mai ridicată pe SIF-uri, asta dacă investitorii se vor orienta către aceste societăţi care pe fondul procesului de acumulare de acţiuni au ajuns cei mai mari acţionari ai Băncii Transilvania.

De altfel informaţia a fost “prinsă” în ştire încă din toamna anului trecut, de când a fost votată în Camera Deputaţilor, iar ulterior aprobată de preşedintele Iohannis, în contextul în care SIF-urile au avut o evoluţie puternic ascendentă care continuă şi în 2020.

De la începutul acestui an, indicele BET-FI, cel care urmăreşte evoluţia SIF-urilor şi a FP, a urcat cu 9%, fiind performerul indicilor bursieri de la Bucureşti.

Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri), care au plasamente în principal în sectorul financiar, au închis anul 2019 cu un profit net cumulat de 723 milioane de lei, în urcare cu 131% faţă de anul precedent, arată calculele realizate de ZF pe baza fiecărui raport publicat în ultimele zile la bursă.

Patru din cele cinci SIF-uri au înregistrat o creştere a profitabilităţii mai mare de 100%. Pe de altă parte, discounturile de tranzacţionare a SIF-urilor, cel mai important indicator pentru a determina plasamentul la astfel de societăţi, a scăzut în rândul a 3 societăţi din 5, SIF Transilvania remarcându-se cu o diminuare de la 52% la 33%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO