Burse - Fonduri mutuale

SIF - urile au dat sperante investitorilor

09.12.2004, 00:00 19

Actiunile SIF au inregistrat un usor reviriment ieri, din acest grup de companii, cumparatorii orientandu-se mai ales pe titlurile SIF Banat - Crisana, Moldova si Oltenia.
Chiar daca in perioada urmatoare, actiunile companiilor petroliere, mai ales titlurile Rompetrol Rafinare (Petromidia) ar putea sa se afle in centrul  atentiei investitorilor, brokerii considera ca un interes mai ridicat pe acele actiuni nu va "lucra" in defavoarea actiunilor SIF. "Cu siguranta, cumparatorii isi vor face din ce in ce mai bine simtita prezenta pe actiunile SIF." a declarat Octavian Dragolea, directorul general al societatii de brokeraj European Securities. Analistii nu cred insa ca actiunile SIF vor inregistra aprecieri foarte mari in perioada urmatoare. "Nu ma astept la cresteri specatculoase din partea acestor actiuni. Maximele atinse la jumatatea anului este putin probabil sa fie depasite  pana la data de referinta pentru anuntarea dividendelor" a comentat Nicolae Pascu, analist in cadrul societatii de brokeraj SSIF Broker. 
Indicele BET - FI care urmareste evolutia actiunilor societatilor de investitii financiare (SIF) a inregistrat o apreciere de 0,6%. Cele mai mari cresteri in randul acestor companii au apratinut actiunilor SIF Banat - Crisana si Oltenia, care au urcat cu 1,9%, respectiv cu 1,4%. Cu actiunile Banat - Crisana s-au derulat tranzactii de 3,6 miliarde de lei (96.100 euro), in timp ce titlurile Oltenia au facut obiectul unor operatiuni de 7,8 miliarde de lei (peste 203.000 euro).
Cel mai mare rulaj in piata l-au realizat actiunile bancii Transilvania, valoarea tranzactiilor in acest caz fiind de 12,2 miliarde de lei (321.000 euro). Aproape toate tranzactiile cu aceste actiuni s-au derulat la pretul de 8.150 lei/actiune, care a fost si cotatia de la inchidere.  "Avand in vedere si evolutia din ultima perioada, este posibil ca un fond de investitii sa-si fi diminuat sau chiar lichidat participatia in cadrul bancii, acesta gasind la cumparare cel mai probabil tot un investitor mare de natura fondurilor de investitii " a comentat Octavian Dragolea.
Actiunile Rolast s-au aflat ieri printre cele mai tranzactionate actiuni, cu un rulaj de 9 miliarde de lei (237.000 euro). Pe piata se vorbeste de faptul ca fondul de investitii Romanian Reconstruction a continuat sa-si reduca participatia in cadrul Rolast. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 1.750 lei/actiune, in crestere cu 1,75 fata de cotatia precedenta.
Ieri s-a derulat si o tranzactie speciala cu actiunile Sicomed, prin care s-a transferat un pachet de 5 milioane de actiuni la pretul de 6.600 lei/actiune. Valoarea transferului a depasit 0,8 mil. euro. In piata, cotatia la inchidere a fost de 6.700 lei/actiune, in scadere cu 0,7%. Tranzactiile din piata au insumat 340 milioane de lei (8.900 euro).
Sedinta de ieri a consemnat si revenirea la tranzactionare a actiunilor Excelent, dupa fuziunea companiei cu societatea Kandia. Pe fondul unei presiuni la cumparare, actiunile noii companii Kandia - Excelent au castigat  7,9%, ultimul pret fiind de 7.500 lei/actiune. Valoarea transferurilor a fost de 2,9 miliarde de lei (78.000 euro).



Piata RASDAQ
Pe fondul unei lichiditati in crestere si a unei presiuni la cumparare, actiunile Rompetrol SA (Vega) au castigat ieri 6,62%, la un pret la inchidere de 789 lei/actiune. Cotatia s-a apropiat de pragul de 800 de lei/actiune, pe parcursul sedintei, cursul urcand pana la un nivel maxim de 795 lei/actiune.
Valoarea tranzactiilor care au implicat actiunile VEGA a fost de 1,26 miliarde lei (33.000 euro). Titlurile Rompetrol SA au inregistrat in ultima perioada o evolutie buna, in urma anuntului de preluare a societatii Rompetrol Downstream de catre Rompetrol Rafinare.
Fondul de investitii Tidel Wave Trading Limited a continuat sa isi reduca participatia in cadrul operatorului portuar Socep Constanta, ieri, acest fond fiind raportat cu o detinere de 5,6%. Actiunile Socep au pierdut 1% pretul la inchidere fiind de 2.870 lei/actiune. Tranzactiile realizate cu aceste actiuni au insumat 756 mil. lei (cca 20.000 euro).
Cel mai mare rulaj din sedinta de ieri, aproape 4 miliarde de lei (aproximativ 100.000 euro), l-au realizat actiunile Inscut Bucuresti, societate care desfasoara lucrari de foraj si sondaj pentru constructii. Prin intermediul celor 7 operatiuni s-a transferat un pachet de actiuni reprezentand 4,6% din capitalul social al companiei, ultima cotatie ridicandu-se la 70.500 lei/actiune, mai mare cu 8,46% fata de sedinta anterioara. Principalul actionar al companiei este firma Arderom Ltd cu o participatie de 79,45%.
La Categoria de Baza, Mecanica Ceahlau a fost din nou una din cele mai tranzactionate societati, cu un rulaj de peste 3,25 miliarde lei (85.000 euro). In ultimele 2 luni, cursul Mecanica Ceahlau a crescut de peste 5 ori insa ieri au inregistrat o apreciere ceva mai calma, de 0,42%, la un pret la inchidere de 250.000 lei.actiune.
Actiunile producatorului de cabluri electrice si optice Iproeb Bistrita au inregistrat de asemenea o lichiditate buna, cu un volum valoric de aproape 2,65 miliarde lei (70.000 euro). Prin cele 54 de tranzactii efectuate s-au transferat 334.556 actiuni, reprezentand 0,9% din capitalul social al companiei.Titlurile Iproeb au urcat, pe fondul unor fluctuatii importante la un maxim de 10.000 lei/actiune, avand un pret la inchidere de 8550 lei/actiune, cu 6,88% mai mare decat in sedinta precedenta.
Tranzactiile cu titlurile Neptun Campina s-au ridicat la o valoare totala de aproape 1,5 miliarde lei (40.000 euro). Actiunile Neptun au inregistrtat o apreciere importanta fata de sedinta precedenta, de 12,43%, in conditiile unui pret la inchidere de 165.000 lei/actiune.
Ieri au fost raportate tranzactiile din cadrul ofertei publice de cumparare a societatii Simcor Oradea, oferta lansata de omul de afaceri Stache Lutz, care dorea preluarea a 51,65% din actiunile companiei. Lutz a reusit sa cumpere 4% din Simcor, la pretul de 8.000 lei/actiune, valoare tranzactiei de ieri ridicandu-se la aproape 1,6 miliarde lei (42.000 euro).
catalin.ciocan@zf.ro ; dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO