Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au dat din nou inapoi

15.06.2006, 00:00 9

Revenirea SIF-urilor a tinut doar o zi, ieri actiunile acestor societati dand inapoi dupa cresterile inregistrate marti. Indicele BET-FI a pierdut aproape 2%, toate cele cinci SIF-uri suferind scaderi de pret, pe fondul unei lichiditati mai reduse decat in sedinta precedenta.

Scaderi au inregistrat si celelalte actiuni mari de pe piata, cu exceptia titlurilor Bancii Transilvania, care au reusit sa faca nota discordanta in piata, cu un avans de 0,6%. Indicele BET a pierdut 0,6%, fiind tras in jos mai ales de scaderile de cate 1% ale titlurilor Petrom si BRD si de pierderea de 0,6% consemnata de actiunile Rompetrol Rafinare. Lichiditatea pe piata a fost totusi foarte redusa, niciun emitent nereusind sa faca obiectul unor tranzactii de cel putin un milion de euro.

"Eu fac parte dintre cei care spun ca exista o corelatie foarte puternica intre piata de la noi si cele din regiune. In consecinta, evolutia pe termen scurt a pietei romanesti va depinde foarte tare de ce se intampla pe bursele externe", a precizat Valerian Ionescu, director de operatiuni la CA IB Securities, societatea de brokeraj a grupului HVB.

"Nu e vorba atat de faptul ca strainii vand, ci de faptul ca sentimentul investitorilor institutionali in aceste momente nu este favorabil investitiilor in actiuni, iar acest lucru afecteaza si perceptia masei de investitori romani, pe care nu poti sa-i convingi sa cumpere acum, chiar daca preturile sunt foarte bune, cand vad ca in toata regiunea pietele sunt pe scadere", a adaugat Ionescu.

Directorul de la CA IB Securities spune ca in aceste momente cele mai multe dintre actiunile lichide de pe piata au ajuns la preturi foarte atractive. "Fara discutie au ajuns la preturi foarte bune. Toate rapoartele de analiza pe care le primim apreciaza acest lucru", spune Ionescu.

Cu toate acestea, brokerii spun ca va mai trece o perioada de timp pana ce piata va incepe sa se stabilizeze.

"Iesirile au fost foarte mari in regiune. In prezent, se vede ca mai ies bani. Inca nu s-a ajuns la stabilizare, dar momentul acela nu e foarte departe", a precizat Valerian Ionescu.

Un eveniment pe piata l-au constituit ieri tranzactiile prin care Fondul Romano - American de Investitii (RAEF) si-a lichidat participatia in cadrul societatii Rolast Pitesti. Fondul a vandut pachetul de 12% pe care-l mai detinea la un pret de 0,0675 lei/actiune, cu 14,4% mai sus fata de ultimul pret de luni.



Actiunile SIF Oltenia au pierdut ieri aproape tot ce recuperasera marti, inchizand cu 3% sub nivelul de la sfarsitul sedintei precedente. Lichiditatea pe aceste titluri a fost una scazuta, de 2,7 milioane de lei (0,76 milioane de euro), cu toate ca au fost cele mai tranzactionate la nivelul pietei. "Pana prin august-septembrie cred ca preturile pe SIF-uri vor stagna, cu variatii de la o zi la alta de cateva procente. Dupa aceasta perioada ar putea sa fie revitalizate de capitalul ce va intra in piata in urma listarii Transelectrica", spune Adrian Ceuca, director general adjunct la SSIF Broker. Ultima tranzactie cu actiunile SIF Oltenia s-a perfectat la pretul de 1,88 lei/actiune.



Titlurile Bancii Transilvania au incercat o revenire ieri, castigand aproape 0,6%, dupa tendinta usoara de scadere din ultima saptamana. Aceste actiuni au fost singurele din grupul celor lichide care au inchis pe plus, titlurile BRD pierzand 1% pe o lichiditate redusa. "Actiunile Bancii Transilvania in general sunt mai putin corelate cu evolutia generala a pietei. Pana la sfarsitul lunii ma astept ca acestea sa inregistreze variatii de mica amplitudine in jurul valorilor actuale", a spus Adrian Ceuca. Tranzactiile cu aceste actiuni s-au ridicat la 1,1 milioane de lei (0,31 milioane de euro). Actiunile Bancii Transilvania au inchis sedinta la pretul de 0,875 lei/actiune.



Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au scazut sub pragul de 0,7%, inchizand ziua la un pret de 0,696 lei/actiune. In pofida scaderilor puternice inregistrate in ultimele luni de aceste titluri, brokerii sunt in continuare destul de precauti. "Dupa rapoartele facute de diversi analisti dupa prezentarea rezultatelor pe primul trimestru, aceste actiuni nu merita cumparate nici la acest nivel de 0,07 lei/actiune. Daca societatea nu confirma nici in trimestrul al doilea, pretul corect ar fi intre 0,06 si 0,07 lei/actiune", crede Valerian Ionescu, director de operatiuni la CA IB Securities. Tranzactiile derulate cu titlurile Petromidia au fost reduse, insumand 0,17 mil. euro.



Titlurile Flamingo au pierdut 2,4% in sedinta de ieri, facand obiectul unor operatiuni in valoare de peste 0,39 milioane de lei (0,11 milioane de euro). Brokerii spun ca, in ultima perioada, aceste actiuni au fost atractive numai pentru fondurile de investitii care cauta sa obtina randamente pe termen mediu si lung. Flamingo a anuntat recent ca va utiliza serviciile firmei germane de consultanta Candidus in procesul de integrare a Flanco International, preluata la jumatatea lunii mai. Contractul, a carui valoare se ridica la cateva sute de mii de euro, se va derula pana la 15 septembrie. Titlurile Flamingo au inchis sedinta de ieri la pretul de 0,36 lei/actiune.



Actiunile producatorului de medicamente Antibiotice Iasi au inregistrat o scadere de 0,7% pe fondul unor tranzactii scazute, a caror valoare s-a ridicat la 75.900 de lei (21.500 de euro). Aceste actiuni sunt printre titlurile care au rezistat cel mai bine de la inceputul anului tendintei punternice de scadere care a cuprins piata in ultimele luni. Fata de finalul anului trecut, pretul actiunilor Antibiotice are un avans de aproape 42%. Ultima trazactie cu aceste actiuni s-a derulat la pretul de 1,37 lei/actiune. Titlurile Antibiotice au variat in jurul cotatiei de 1,4 lei/actiune in ultimele doua luni, dupa o crestere sustinuta la inceputul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO