Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au castigat ieri 4,7%. Brokerii nu cred ca a trecut corectia. Cum comentati?

SIF-urile au castigat ieri 4,7%. Brokerii nu cred ca a trecut corectia
08.09.2009, 00:00 16

Bursa locala inregistrat ieri aprecieri puternice, in special inzona societatilor financiare, care au urcat cu aproape 5% fata dereferinta, in timp ce principalele zece companii din piata, grupatesub indicele BET, au inregistrat aprecieri de peste 3,5%.

Brokeriiapreciaza ca piata nu a trecut testul corectiilor, in ciudaultimelor doua sedinte care au ridicat piata cu aproximativ 5%,fiind mai degraba vorba despre un entuziasm al investitorilor petermen scurt, alimentat de evolutiile pietelor externe. Pe termenmediu insa brokerii fac apel la prudenta.

"Este prematur dupa doua sedinte de cresteri sa tragem concluziaca piata locala a trecut testul corectiilor. Este vorba despre unoptimism pe termen scurt al investitorilor, alimentat si de aceastadata de evolutia pietelor externe. Pe termen mediu mi-e greu sa facestimari referitoare la evolutia pietei, insa cred ca e cazul safim in continuare prudenti. Pe termen lung am incredere inrevenirea pietei, cu atat mai mult cu cat investitorii si-auschimbat perspectiva asupra crizei si a viitorului ei. De la undezastru financiar s-a ajuns la o criza serioasa, dar care poate figestionata", a declarat Razvan Pasol, directorul executiv alsocietatii de intermediere Intercapital Invest.

Titlurile BRD au inregistrat unul dintre cele mai mari avansuridin piata, de 5,8% fata de referinta, in timp ce actiunile BanciiTransilvania (TLV) au urcat cu aproape 2%. La categoriasocietatilor financiare, cea mai mare apreciere a fost inregistratade titlurile SIF Moldova (SIF2), de 6,1% fata de referinta, urmatein top de cresterea SIF Oltenia (SIF5), de 5,4% si SIF Muntenia(SIF4), de 4,6%.

Indicele BET-FI a urcat ieri cu peste 1.000 de puncte, aproapede nivelul de 22.500 de puncte.

"Nu este vorba despre un entuziasm iesit din comun pe SIF-uri,chiar daca societatile financiare au inregistrat cea mai marecrestere din piata. Este o revenire dupa corectiile din ultimeledoua saptamani. Pe termen mediu, SIF-urile ar putea spargeurmatorul suport, pe fondul asteptarilor investitorilor cu privirela eliminarea pragului de detinere", a adaugat Pasol.

In sectorul energetic, titlurile companiilor petroliereRompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP) au urcat cu 1,2% sirespectiv 4,7% fata de referinta, in timp ce actiunile societatilorde utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au urcat cu0,8% si respectiv 1,9%. Cea mai mare crestere din sedinta de ieriau inregistrat-o titlurile combinatuluichimic Amonil (AMO), de aproape 15% fata de referinta.

"Cred ca pragurile suport de pe piata locala au devenit preaputin importante pentru investitori. Nu mai conteaza daca sparg saunu pragurile, daca se creeaza un prag de rezistenta, atata timp catpiata locala evolueaza in ton cu pietele internationale.Investitorii ar trebui sa fie mai atenti la pragurile de pe extern,decat la cele de pe piata locala si nu ar trebui sa reactioneze lao corectie a bursei locale sub pragurile suport", a incheiatdirectorul Intercapital.

De urmarit astazi

  • Evolutia actiunilor BRD, dupa ce titlurile societatii bancareau revenit puternic pe crestere, cu o apreciere de aproape 10% indoua sedinte.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care inregistreazaaprecieri sustinute in ultimele doua sedinte, recuperand astfelcorectia de saptamana trecuta.
  • Evolutia actiunilor combinatului chimic Amonil (AMO), care insedinta de ieri au inregistrat cea mai mare crestere din piata, deaproape 15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO