Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au ajuns la minimul ultimului an. In ce directie vor merge in continuare?

SIF-urile au ajuns la minimul ultimului an. In ce directie vor merge in continuare?

Click pentru imaginea marita

20.03.2008, 19:20 15

Actiunile SIF au pierdut ieri in medie 3,36%, pe fondul unor vanzari agresive de actiuni, tranzactiile cu titluri SIF ridicandu-se la 25,6 mil. lei (7 mil. euro), nivel apropiat de rulajul mediu zilnic de la Bursa din ultimele saptamani.
Scaderile au inceput dupa prima ora de tranzactionare, dupa ce in deschiderea sedintei titlurile SIF inregistrasera o crestere de aproape 1,5%.
Unii brokeri sustin ca scaderile de ieri ale actiunilor SIF arata neincrederea investitorilor locali intr-o revenire a pietei, in timp ce altii considera ca scaderile au fost determinate in principal de investitorii straini.
"Pragul de 55.000 de puncte pentru BET-FI a fost spart ieri, dupa ce rezistase bine in ultimele saptamani, ceea ce arata ca investitorii romani nu mai au incredere intr-o revenire a pietei. E posibil sa mai asistam la scaderi si in urmatoarele sedinte", sustine Adrian Lupsan, director general adjunct al Intercapital Invest.
El considera ca investitorii locali au avut o pondere mai mare in tranzactiile cu actiuni SIF, in ultimele doua luni.
Nu toti brokerii sunt convinsi insa ca strapungerea pragului de 55.000 de puncte va atrage noi scaderi, sustinand ca volumele mari si evolutia diferita a indicelui BET arata ca aceasta scadere a fost fortata.
"SIF-urile nu s-au mai corelat cu BET-ul. Vanzarile au fost agresive. S-a fortat practic pragul si mie mi s-a parut ca a rezistat destul de bine, chiar daca a inchis mai jos. Important e ce se intampla in sedinta urmatoare, dar probabilitatea este mai mare ca BET-FI sa se stabilizeze la 55.000 de puncte decat sa continue scaderile", este de parere Adrian Caramiha, unul dintre cei mai vechi brokeri de pe piata.
El sustine ca atat restul pietei, cat si piata futures de la Sibiu sunt in contradictie cu ce s-a intamplat ieri pe SIF-uri.
"Evolutia de ieri a SIF-urilor nu se coreleaza cu cea a BET sau cu piata din Sibiu, unde contractele futures pe SIF-uri cu scadenta martie sunt cotate cu 4-5% mai sus decat pe spot cu o saptamana inainte de scadenta, ceea ce indica asteptari pozitive din partea investitorilor", a explicat Caramiha.
Indicele BET a inchis sedinta de ieri cu o scadere de 0,7%, in conditiile in care actiunile Petrom (SNP) au inregistrat o crestere de peste 2%, iar titlurile BRD au inchis pe 0.
Unii brokeri leaga scaderea de ieri a pietei de declaratiile lui Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, care sustine ca Bursa de la Bucuresti este abia la inceputul scaderilor.
"Cred ca declaratiile lui Patriciu au avut o influenta semnificativa in ceea ce s-a intamplat azi (ieri - n.r.) pe Bursa. Cred ca SIF-urile isi vor reveni maine (azi - n.r.) si BET-FI va reveni peste 55.000 de puncte", considera Octavian Molnar, directorul general adjunct al IFB Finwest.
Majoritatea brokerilor sustin insa ca indiferent de directia in care o vor lua SIF-urile in urmatoarele zile, acestea se tranzactioneaza la preturi mult sub valoarea reala. SIF-urile se tranzactionau ieri la preturi cu peste 25% mai mici decat valoarea unitara a activului net (VUAN) calculata la sfarsitul lunii februarie conform reglementarilor CNVM.
Cele mai mari diferente apar in cazul SIF Transilvania (SIF3) si SIF Muntenia (SIF4), care au inchis sedinta de ieri la preturi cu 32% mai mic decat valoarea activelor nete.
SIF Transilvania a inregistrat de altfel una dintre cele mai mari scaderi de ieri
(-3,6%), fiind intrecuta doar de SIF Banat-Crisana (SIF1), cu o corectie de 4,5%.
"Preturile actuale mi se par ridicol de mici", a conchis Adrian Caramiha.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO