Burse - Fonduri mutuale

SIF Oltenia a vândut acţiuni blue-chip şi a plasat bani în ulei şi antibiotice

SIF Oltenia a vândut acţiuni blue-chip şi a plasat...

Autor: Ioana Tudor

24.03.2015, 00:06 838
SIF Oltenia (simbol bursier SIF5), cea mai mare dintre SIF-uri, a investit puternic anul trecut în producătorul de ulei Argus Constanţa (UARG), dar a trebuit săndă din acţiunile firmelor „blue-chip“ precum Transelectrica (TEL) sau Transgaz (TGN) pentru a putea plăti dividende.
 
„Activitatea de dezinvestire a avut ca scop atât restructurarea şi creşterea randamentului portofoliului, dar şi acţiuni «speculative» pe piaţa de capital, care să permită realizarea indicatorului de profitabilitate prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli al anului 2014 şi asigurarea sumelor necesare realizării politicii de dividend”, arată raportul anual al SIF-ului condus de Tudor Ciurezu.
 
SIF Oltenia a încheiat anul trecut cu profit net de 94,8 milioane de lei, în scădere cu 27% faţă de anul anterior, şi vrea să distribuie 73,3% din câştig sub formă de dividende. Acţionarii vor primi un dividend brut de 0,12 lei/acţiune.
 
SIF-ul a investit 132,8 milioane de lei în achiziţii noi de acţiuni, la aproape jumătate comparativ cu anul 2013. Societatea a plasat banii mai ales în acţiunile Argus, o companie de pe RASDAQ unde şi-a majorat pachetul de la 55% la 85% din capital, dar şi în titlurile producătorului de medicamente Antibiotice Iaşi (ATB), arată raportul anual.
 
În schimb, SIF Oltenia a lichidat acţiuni din portofoliu în sumă de 211,8 milioane de lei, suma obţinută din dezinvestire reprezentând 80,4% din veniturile totale de 263,2 mil. lei realizate anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO