Burse - Fonduri mutuale

SIF Muntenia, “raliu” de peste 20% la bursă după ce ASF a solicitat o licitaţie de preţ pentru cele două oferte publice de cumpărare de acţiuni concurente

SIF Muntenia, “raliu” de peste 20% la bursă după ce...

Autor: Tibi Oprea

08.09.2021, 17:36 771

Acţiunile SIF Muntenia (SIF4) înregistrau miercuri la ora 17.30 un avans de 21,15%, pe fondul unor tranzacţii de 1,5 mil. lei, după ce societatea a anunţat la Bursa de Valori Bucureşti că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a solicitat o licitaţie de preţ de la SIF4 şi Behboud Madadi, ofertanţii unor programe de cumpărare de acţiuni concurente.

ASF a decis miercuri aprobarea documentului de ofertă publică concurentă de cumpărare de acţiuni emise de societate al cărei ofertant este Behboud Madadi, cel mai mare investitor individual al unei SIF, prelungirea derulării ofertei publice derulate chiar de societate şi, totodată, suspendarea celor două oferte publice concurente pentru derularea unei licitaţii de preţ.

La solicitarea ASF, acţiunile SIF4 au fost suspendate miercuri de la tranzacţionare începând cu ora 12.53, reluând tranzacţionarea la ora 15.15.

Astfel, ASF a dat undă verde contraofertei realizate de Behboud Madadi, prin care acesta vrea să cumpere 55 de milioane de acţiuni SIF4, reprezentând 7% din capitalul social al societăţii de investiţii financiare, la un preţ de 1,6 lei pe unitate, ofertă care s-ar ridica astfel la 88 mil. lei (peste 17 mil. euro). Intermediarul ofertei este Alpha Bank România, iar perioada de derulare este 15-28 septembrie 2021.

În acelaşi timp, Autoritatea a aprobat prelungirea perioadei de derulare a ofertei publice de cumpărare de acţiuni emise de societate iniţiată de SIF4 şi aprobată prin decizia ASF din 25 august 2021, termenul unic de închidere a ofertelor publice concurente fiind 28 septembrie, inclusiv. Oferta publică a SIF4 este în derulare din 2 septembrie şi era iniţial programată a se încheia pe 15 septembrie.

Documentul de ofertă al SIF Muntenia prevede răscumpărarea prin BRK Financial Group a 20,6 milioane de acţiuni SIF4, reprezentând 2,6% din capitalul social, la preţul de 1,3 lei pe unitate, respectiv un total de circa 26 mil. lei.

Prin alte două decizii, ASF a suspendat, începând cu 15 septembrie, atât oferta SIF4, care a fost prelungită până pe 28 septembrie, cât şi cea a lui Behboud Madadi, care trebuia să înceapă în data de 15 septembrie.

Fiind două oferte concurente, legislaţia prevede o licitaţie de preţ, care va fi organizată la sediul ASF. Astfel, cele două oferte vor fi suspendate până la data când este publicat amendamentul referitor la majorarea de preţ, respectiv 22 septembrie.

Începând cu 22 septembrie şi inclusiv până în ziua publicării anunţului privind cel mai mare preţ rezultat în urma licitaţei, acţiunile SIF4 vor fi suspendate de la tranzacţionare.

Ulterior licitaţiei şi aprobării amendamentului cu privire la majorare preţului, oferta concurentă cu cel mai mic preţ va fi revocată, iar oferta câştigătoare va continua până pe 28 septembrie.

Interesant este faptul că în cazul SIF Muntenia este vorba de o ofertă derulată ca urmare a deciziei acţionarilor societăţii. Ca atare, ofertantul concurent ştie cantitatea maximă şi preţul maxim până la care se poate duce SIF Muntenia.

Behboud Madadi, sau Ben Madadi cum este cunoscut în cercurile de investitori, deţine 31 de milioane de acţiuni reprezentând 3,92% din capitalul social al SIF4, potrivit unor date din aprilie 2021. El a avut de-a lungul timpului o serie de critici la adresa conducerii SIF Muntenia şi a modului de administrare a investiţiilor societăţii.Potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, SIF Muntenia are acţionari cu deţineri peste pragul de 5%, printre care o serie de societăţi de administrare a investiţiilor precum SAI Broker (5,14%), SAI Certinvest (5,11%), SAI Swiss Capital Asset Management (5,14%), SIF Banat-Crişana (5,11%) şi Romania Strategy Fund (5,14%). SIF Muntenia are 1,02 miliarde de lei capitalizare. De la începutul anului, acţiunile SIF4 înregistrează o creştere de 82,9%, pe fondul unor tranzacţii de 34,3 mil. lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO