Burse - Fonduri mutuale

SIF Muntenia a incasat 16,2 mil. EURO pentru 22% din Upetrom Ploiesti

SIF Muntenia a incasat 16,2 mil. EURO pentru 22% din Upetrom Ploiesti

Click pentru imaginea marita

30.09.2008, 17:57 86

Omul de afaceri Gabriel Comanescu, proprietarul grupului Upetrom, a cumparat de la SIF Muntenia (SIF4) un pachet de 22% din actiunile producatorului de utilaj energetic Upetrom 1 Mai Ploiesti pentru 60 mil. lei (16,2 mil. euro), evaluand astfel compania la 71 mil. euro.

"Ni s-a parut un moment bun ca sa facem tranzactia", a declarat pentru ZF Radu Petrescu, directorul de comunicare al grupului Upetrom, care nu a dorit sa ofere comentarii suplimentare pe marginea valorii tranzactiei.
Comanescu controla anteior circa 75% din actiunile Upetrom, prin intermediul firmei Aquafor International, in momentul in care firma a fost delistata de pe piata RASDAQ, in februarie 2007. In acel moment, compania era evaluata pe Bursa la circa 13 mil. euro.
"Noi zicem ca am obtinut un pret bun, avand in vedere momentul in care s-a realizat tranzactia. Este un pret deja in linia preturilor de anul trecut", a declarat pentru ZF Petre Szel, presedintele SIF Muntenia.
SIF Muntenia a mai realizat doua vanzari importante in acest an, renuntand la alte doua participatii din sectorul petrolier. La inceputul lunii mai, SIF4 a vandut participatia de 4,5% pe care o detinea la Rompetrol SA (VEGA), pentru 17 mil. lei (4,7 mil. euro), iar in iunie a iesit si de la Atlas Gip (ATGJ), incasand 8 mil. lei (2,2 mil. euro) pentru aproape 15% din companie.
Societatea de investitii financiare a fost destul de putin activa la cumparare, in conditiile crizei de pe Bursa, preferand sa investeasca in alte instrumente, precum titluri de fond, actiuni Fondul Proprietatea si depozite bancare. Principalele tranzactii pe Bursa ale SIF4 au fost speculatiile cu titluri Erste Bank pe Bursa de la Bucuresti si pe cea din Viena.
"Prin aceasta tranzactie (vanzarea Upetrom - n.red.) ne-am dublat lichiditatile. Avem o serie de proiecte de investitii care vizeaza in principal societati productive si nu de servicii, pentru ca avem incredere in dezvoltarea sectorului de productie", a explicat Gabriel Filimon, director executiv in cadrul SIF Muntenia.
El nu a precizat ce profit a obtinut SIF din vanzarea participatiei la Upetrom, insa participatia era trecuta in portofoliul SIF Muntenia la valoarea de 12 mil. lei, potrivit raportarilor de la sfarsitul lunii august. SIF4 a obtinut in primele opt luni ale anului un profit de 70 mil. lei (19 mil. euro) si detinea depozite si disponibilitati in valoare de 55 mil. lei (15 mil. euro).
Upetrom 1 Mai Ploiesti produce utilaje pentru industria petroliera si alte echipamente pentru sectorul energetic. Compania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 102 mil. lei (30,5 mil. euro) si a inregistrat pierderi de 18,8 mil. lei (5,6 mil. euro), in conditiile in care cu un an inainte obtinuse un profit de 4,68 mil. lei (1,32 mil. euro). Compania are circa 2.800 de salariati.
Compania a anuntat la inceputul lunii ca intentioneaza sa imprumute 40 mil. euro pentru sustinerea proceselor de productie, planurile companiei incluzand si deschiderea unei reprezentante in Federatia Rusa.
O alta companie din grupul Upetrom, Grup Servicii Petroliere, a contractat in luna iunie un credit in valoare de 110 mil. dolari de la BCR si Erste Bank, pentru constructia unui vapor multifunctional. Grup Servicii Petroliere este specializata in foraj marin.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO