Burse - Fonduri mutuale

SIF Banat-Crisana: Ne gandim serios la dezvoltarea unui lant hotelier

SIF Banat-Crisana: Ne gandim serios la dezvoltarea unui lant hotelier

Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana: Am fi vrut sa incepem lucrarile inca de anul acesta dar nu a fost posibil. Constructia proiectului hotelier pe care vrem sa-l dezvoltam la Oradea va incepe de anul viitor.

02.11.2006, 17:28 39

Conducerea SIF Banat-Crisana va demara, incepand cu anul viitor, construirea unui hotel de patru stele la Oradea, investitie estimata la circa 7-8 milioane de euro.
"Am fi vrut sa incepem lucrarile inca de anul acesta, dar nu a fost posibil. Constructia proiectului hotelier pe care vrem sa-l dezvoltam la Oradea si in care vom investi circa 7-8 milioane de euro va incepe de anul viitor, spune Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana.
"Acesta este un pas important in strategia de dezvoltare pe care o avem in vedere pe acest segment. Ne gandim serios la dezvoltarea unui lant hotelier in masura in care mai dispunem de alte sase hoteluri in portofoliul nostru", a adaugat Cuzman.
Societatea de investitii financiare Banat-Crisana mai este actionar majoritar la sase hoteluri din Cluj-Napoca, Timisoara, Zalau, Hunedoara si Baia-Mare, respectiv cele mai importante locatii din partea de nord-vest a tarii. Potrivit ultimelor date disponibile, hotelul de trei stele de la Baia-Mare era inca in constructie.
SIF Banat-Crisana intentiona inca de acum trei ani sa puna bazele unui lant hotelier pana in 2008, care sa reuneasca structurile de cazare la care compania este actionar si care urma sa fie listat la Bursa. Compania preciza atunci ca proiectul de extindere vizeaza constructia unor hoteluri si reabilitarea altor unitati deja existente, avand in plan amenajarea pe termen mediu a circa 10-11 hoteluri. SIF Banat-Crisana nu detine multe hoteluri, pentru ca majoritatea societatilor cu profil turistic au fost preluate initial de SIF Transilvania, care si-a exprimat de asemenea intentia de a-si dezvolta un lant hotelier, avand la baza grupul de hoteluri de pe litoral din portofoliul acesteia. SIF Transilvania a vandut in ultima perioada mai multe participatii din sectorul turistic in care nu detinea pachetul majoritar, precum Balea Estival, Hotel Club Estival, Romanta Estival, urmand ca sumele astfel obtinute sa fie reinvestite in companiile hoteliere unde aceasta detine controlul.
De aceea, conducerea SIF Banat-Crisana intentiona sa transforme o serie de active neutilizate in hoteluri de doua si trei stele, destinate in special turismului de tranzit.
Reprezentantii societatii de investitii financiare aveau planificat pentru ultimii trei ani investitii de circa 10 milioane de dolari pentru sectorul hotelier. Acestia au investit in aceasta perioada circa 1,5 milioane de euro in constructia unui hotel la Baia-Mare si s-au extins pe sectorul turistic prin achizitionarea EuroHotel din Timisoara, tranzactie care s-a ridicat la 1,5 milioane de euro, pentru 99% din actiunile companiei hoteliere.
Cu toate acestea, plasamentele in domeniul turistic reprezinta mai putin de 5% din portofoliul de actiuni detinut de aceasta. Din 1997 si pana in prezent, investitiile in turism si comert ale SIF Banat-Crisana s-au cifrat la 25,12 milioane de lei (circa 7 milioane de euro).
Societatea de investitii financiare s-a axat in aceasta perioada cu preponderenta spre sectorul financiar-bancar, cu investitii de 37,4 mil. lei (peste 10 mil. euro), dar si catre cel al constructiilor de masini si industrie chimica, domenii in care a investit 31,5 mil. lei (circa 9 mil. euro), respectiv 24,8 mil. lei (7 mil. euro).
"Consideram domeniile chimic-mase plastice si cel al constructiilor de masini foarte importante pentru noi, unde am investit sume importante in ultima perioada, societatile respective devenind intre timp performante", a mai spus Ioan Cuzman.
Investitiile totale realizate anul trecut de SIF Banat-Crisana s-au cifrat la aproximativ 48,9 milioane de lei (13,5 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO