Burse - Fonduri mutuale

Sicomed urca afacerile Zentiva la 62 mil. euro dupa noua luni

Sicomed urca afacerile Zentiva la 62 mil. euro dupa noua luni

Click pentru imaginea marita

31.10.2006, 16:47 20

Compania farmaceutica ceheasca Zentiva a raportat vanzari pe piata romaneasca de aproximativ 62 mil. euro in primele noua luni ale acestui an, de 11 ori mai mari comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Valoarea de anul trecut nu include insa afacerile producatorului Sicomed Bucuresti, preluat in toamna anului trecut de Zentiva. Sicomed realizase in primele noua luni ale anului trecut afaceri de aproape 43 de milioane de euro si un profit net de aproximativ 9 milioane de euro.
Brandurile produse la Sicomed reprezinta in prezent peste 65% din vanzarile de medicamente ale Zentiva in Romania.
Dupa achizitia derulata in toamna anului trecut, piata din Romania a devenit a doua ca marime in cadrul grupului ceh, iar dupa cel de-al treilea trimestru al anului, piata locala a avut cel mai rapid ritm de crestere din cadrul grupului.
Brandurile fostei companii Sicomed au realizat in primele noua luni ale aecstui an vanzari de aproximativ 41 mil. euro.
In acelasi timp, produsele care au inregistrat cele mai bune rezultate in aceasta perioada sunt Simvacard (destinat reducerii nivelului colesterolului) si Tralgit (analgezic). In trimestrul trei al anului, compania a lansat si in Romania, printre altele, Helicid (omeprazol) si Recoxa (analgezic).
Pe segmentul de OTC-uri, cel mai bine vandute produse ale companiei au fost Algocalmin, Antinevralgic P, Ibalgin si Dicarbocalm.
Rezultatele obtinute in Romania au impulsionat de altfel vanzarile gobale ale companiei, care au atins in aceasta perioada aproximativ 350 mil. euro, cu 19% mai mari comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Recent, compania a vandut o parte din terenurile si cladirile pe care le detinea pentru 16,6 mil. euro.
Cumparatorii au fost Real Technical Solutions, Cascade Projects Consult si Cascade Development Consult. Suprafata instrainata de Zentiva este de peste 300.000 de metri patrati. Compania ceha are in vedere continuarea achizitiilor pe piata centrala si est-europeana. Zentiva are peste 4.500 de angajati si trei facilitati de productie in Republica Ceha, Slovacia si Romania. Aceasta este cotata la Bursele din Praga si Londra, iar participatia majoritara este detinuta de Sanofi-Aventis (24,9%)
Compania este unul dintre cei mai imporanti jucatori de pe piata farmaceutica locala, care ocupa, dupa prima jumatate a anului, locul sase pe piata de profil locala, conform datelor oferite de compania de cercetare Cegedim. Alti producatori importanti locali sunt Terapia, Antibiotice, Sindan si LaborMed. Terapia este detinuta de indienii de la Ranbaxy, pe care au achizitionat-o in primavara in urma unei tranzactii de 324 mil. dolari (aprox. 270 mil. euro). Dupa achizitie, Ranbaxy a anuntat ca va renunta la capacitatea de productie pe care o detinea in Irlanda pentru a se concentra pe businessul din Romania. Antibiotice este singurul producator local al carui actionar majoritar este statul roman.
Demersurile pentru privatizarea acestuia au intrat in linie dreapta, reprezentantii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) estimand semnarea contractului la inceputul anului viitor.
Si Sindan a trecut in portofoliul unui jucator strain tot la inceputul acestui an. Islandezii de la Actavis au platit 147,5 mil. euro pentru unul dintre cei mai mari producatori de oncologice din Europa Centrala si de Est.
Vanzarile de medicamente din Romania au atins 725 mil. euro in prima jumatate a acestui an, cu 21% mai mult fata de perioada similara a anului trecut. Vanzarile prin intermediul farmaciilor au fost motorul pietei. Pentru restul anului, jucatorii avanseaza o crestere de peste 15% pentru piata farmaceutica, in conditiile in care urmatorii cinci ani aceasta s-ar putea dubla.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO