Burse - Fonduri mutuale

Sibiul are o felie de doar 0,4% din capitalizarea bursei de la Bucureşti

Sibiul are o felie de doar 0,4% din capitalizarea bursei...

Autor: Ioana Tudor

17.11.2014, 17:29 172

Oraşul Sibiu este reprezentat pe bursa de la Bucureşti (BVB) de 29 de companii cu o capitalizare cumulată de 576,5 milioane de lei, reprezentând 0,4% din capitalizarea BVB şi a pieţei RASDAQ.

Pe piaţa reglementată sunt prezente la tranzacţionare cinci companii sibiene, Banca Comercială Carpatica (simbol bursier BCC), Compa Sibiu (CMP), Retrasib (RTRA), Concefa (COFI), aflată în insolvenţă, şi Amylon (AMY), a căror valoare cumulată de piaţă este de 433,7 mil. lei. Restul de 24 de companii se tranzacţionează pe RASDAQ, piaţă care îşi va înceta activitatea peste mai puţin de un an.

Cea mai mare dintre companiile listate pe piaţa reglementată este de departe Banca Comercială Carpatica, cu o capitalizare de 256,4 milioane de lei. Banca, controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea, şi-a adâncit pierderile în trimestrul al treilea, ajungând la 21,75 milioane lei după primele nouă luni, faţă de un profit de 19,37 milioane lei în perioada similară din 2013.

A doua cea mai mare companie sibiană de la BVB este Compa Sibiu, furnizor de piese pentru producătorii de componente auto. Principalii clienţi ai companiei sunt grupul american Delphi, unul dintre cei mai mari furnizori internaţionali din industria auto, concernul german Bosch, americanii de la Honeywell şi JTKT. Cifra de afaceri a Compa s-a diminuat cu peste 11% în trimestrul al treilea, la 100,4 milioane de lei, scăderea fiind cauzată de reducerea comenzilor din partea unora dintre clienţii companiei. Profitul net al societăţii s-a redus cu aproape 28% în perioada iulie-septembrie, la 4,4 mil. lei.

Producătorul de transformatoare electrice Retrasib, cu o capitalizare de 34 mil. lei, a fost preluat luna trecută de nemţii de la SGB-Smit International, care au plătit 23 milioane de lei (5,2 mil. euro) pentru 67% din acţiunile companiei. Retrasib a umplut o nişă din portofoliul grupului german, care va ajuta fabrica să joace un rol mai important în regiune. Compania sibiană a încheiat primele nouă luni cu o cifră de afaceri de 19,6 milioane de lei, în urcare cu peste 16% comparativ cu rulajul din perioada similară a anului trecut. Pe de altă parte, pierderile companiei au crescut de patru ori în perioada analizată, la 3,4 milioane de lei, din cauza pierderilor din exploatare, care au atins 2,4 mil. lei.

Producătorul de amidon Amylon (AMY) face parte din grupul Boromir, controlat de omul de afaceri Constantin Boromiz. Anul trecut, compania a obţinut o cifră de afaceri de aproape 46 mil. lei, profit net de 8.431 lei şi avea 164 de angajaţi. Producătorul de amidon este controlat în proporţie de 53% de Moara Cibin, cea mai valoroasă companie sibiană de pe RASDAQ, cu o capitalizare de 30 mil. lei. Moara Cibin a încheiat primele şase luni cu afaceri de aproape 60 mil. lei, în scădere cu 13% comparativ cu primul semestru din 2013. Societatea şi-a redus pierderile de aproape cinci ori, la 0,6 mil. lei

Printre companiile din oraşul Sibiu listate pe RASDAQ se află şi fosta editură Polsib, compania de construcţii a drumurilor Comtram, producătorul de utilaje pentru metalurgie Independenţa Sibiu şi Bricomat.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO