Burse - Fonduri mutuale

Sfaturile lui Tudor Chirila catre investitori: Nu fiti lacomi si consultati-va cu brokerul. Cum comentati?

Sfaturile lui Tudor Chirila catre investitori: Nu fiti lacomi si consultati-va cu brokerul

Tudor Chirila, solistul trupei Vama: Ma feresc sa investesc pe piata locala pentru ca este foarte greu sa iei o decizie. Circula foarte multe zvonuri si informatii neoficiale care fac ca piata sa fie foarte putin transparenta.

04.08.2009, 00:00 70

Tudor Chirila, solistul vocal al trupei Vama si actionar al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), spune ca regulile de aur pe care un investitor aflat la prima investitie trebuie sa le respecte sunt documentarea si consultarea unui broker.

"Un investitor nu trebuie sa se lacomeasca la castiguri uriase, pentru ca lacomia orbeste judecata. Sa nu caute sa obtina un profit de 60%, cand un plus de 20% este deja foarte mult, comparativ cu dobanda la banca. De asemenea, el trebuie sa se documenteze inainte de a face o investitie, si sa nu faca totul singur, de capul lui, ci sa vorbeasca cu un broker", a spus solistul vocal al trupei Vama.

Tudor Chirila si-a inceput cariera de investitor in urma cu aproape doi ani si cu 5.000 de dolari, investind in actiuni de pe piata americana. Brokerul cu care se sfatuieste Chirila este Cristian Sima, seful firmei de brokeraj WBS Romania, care ii furnizeaza analizele tehnice.

"Am inceput cu 5.000 de dolari, apoi am suplimentat suma pentru ca am pierdut, si iar am mai pierdut si iar am mai suplimentat. La Bursa, daca nu pierzi, nu castigi. Recunosc ca am facut cateva greseli si ca m-am lacomit: anul trecut am avut pozitii deschise inainte de anuntul Fed privind scaderea dobanzii de referinta, si pe care nu le-am inchis pentru ca asteptam sa ating un anumit profit pe ele, lucru care nu s-a intamplat", a continuat el.

Primii pasi pe bursa americana - cea mai mare din lume - Tudor Chirila i-a facut prin intermediul simulatoarelor de pe site-urile de profil. A cumparat atunci actiuni Google, Yahoo!, Apple si Vodafone. In prezent, nu mai are actiuni americane in portofoliu, insa se pregateste sa cumpere din nou actiuni Yahoo!, "pe fondul conflictului dintre Google si Yahoo!", spune el. Recent, Microsoft si Yahoo! au semnat un acord privind un parteneriat pe piata cautarilor pe internet si a publicitatii online, pentru a concura liderul pietei de profil Google.

Per ansamblu, Tudor Chirila spune ca este pe profit, cu un plus de 15%, pentru ca a mai recuperat investind in derivate si facand hedging pe optiuni.

Pe piata locala, Chirila a devenit de curand investitor, prin achizitia a 14.540 de actiuni ale Bursei de Valori Bucuresti (BVB), reprezentand 0,19% din capitalul societatii pentru care a platit aproape 85.000 euro. Tranzactia a avut loc in cadrul ofertei de vanzare derulata de firma de brokeraj Trend din Bacau.

"Daca in viitorul apropiat actiunile la BVB cresc cu 15-20%, le vand. Cu banii obtinuti as putea sa vand lei pe futures sau sa cumpar euro la Bursa. Daca nu vor creste, le voi pastra pentru ca vor aduce dividende", explica el.

In afara de titlurile BVB, portofoliul lui Tudor Chirila nu include alte actiuni romanesti. El explica: "Ma feresc sa investesc pe piata locala pentru ca este foarte greu sa iei o decizie. Circula foarte multe zvonuri si informatii neoficiale care fac ca piata sa fie foarte putin transparenta".

Solistul vocal al trupei Vama deschide astazi sedinta de tranzactionare a BVB in cadrul seriei de evenimente "Personalitati care deschid Bursa".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO